latinica  ћирилица
21/05/2023 |  08:43 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Да ли Хашки трибунал на основу судних пресуда може да пише српску историју? (ВИДЕО)

Ускоро ће бити представљен Приручник Хашког трибунала - како користити архивску грађу трибунала о сукобима на простору Југославије деведесетих, намијењен часовима историје. Да ли историја у образовним институцијама може да се изучава и тумачи на основу судских пресуда?
Виктор Нуждић и Предраг Лозо - Фото: РТРС
Виктор Нуждић и Предраг ЛозоФото: РТРС

- Није проблем да Хашки трибунал користи архивску грађу, већ је проблем како се користи та грађа. А она се користи селективно и злоупотребљава се - рекао је Виктор Нуждић, в.д директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Нуждић је гостујући у нашем Јутарњем програму истакао је да је став институција Српске да та грађа припада архиви Владе Републике Српске, а не Хашком трибуналу.

- Коришћење архива није проблем, него селективно коришћење. Хашки трибунал није ту да пише историју, то је ад хок суд који је основан искључиво за процесуирање ратних злочина на простору бивше Југославије. А сви занамо да је суд највише осуђивао Србе. Зато не можемо дати улогу Хашком трибуналу у креирању историје - поручио је Нуждић.

Додао је да приручник само продубљује јаз међу конститутивним народима у БиХ.

- Јасно нам је какав је приступ Хашког трибунала историји, а он се сврстао на једну страну. Морамо упозорити јавност на оно шта се дешава - рекао је Предраг Лозо, историчар.

Истакао је да Приручник Хашког трибунала није уџбеник помирења.

- Трибунал гаји политику памћења која се намеће Републици Српској - поручио је Лозо.