latinica  ћирилица
21/05/2023 |  10:38 ⇒ 21:06 | Аутор: РТС

Европа добија новог шампиона - Олимпијакос или Реал Мадрид

Финале Евролиге Олимпијакос-Реал Мадрид од 19 часова у "Жалгирио арени" у Каунасу донијеће насљедника Анадолу Ефеса на кошаркашком трону "старог континента".
Барселона - Реал Мадрид (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Барселона - Реал Мадрид (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

У финалу нема тајни, нема резерве и нема "поправног испита". Европски гигатни ће се борити за нови и највреднији трофеј у витринама клупског музеја. Обје екипе су поражене од Анадолу Ефеса на фајнал-фору прошле сезоне. Мицић је тројком у посљедњој секунди срушио амбиције Олимпијакоса, па је и Реал пао у финалу.

Јоргос Барцокас је прије 10 година водио Олимпијакос до друге узастопне титуле, треће у историји клуба, и у случају тријумфа ће се изједначити са Дудом Ивковићем по броје евролишаких трофеја. Грчки стручњак је направио одличан систем у тиму који је био константан од почетка, завршивши регуларни дио сезоне на првом мјесту.

Карактер су показали у тијесној плеј-оф серији против Фенербахчеа, завршене "мајсторицом" у Пиреју. Квалитет и снага виђени су у полуфиналу против Монака, када су тим Саше Обрадовића "разбили" у трећој деоници са 27-2. Тек два поена су примили за цијелу четвртину. Саша Везенков има прилику да крунише МВП сезону и да као шампион Евролиге оде у НБА. Костас Слукас би по трећи пут стигао са Олимпијакосом до побједничког постоља.

Реал Мадрид се "ишчупао" из плеј-оф серије са Партизаном, послије историјског преокрета са 0-2. Барселона је пала у полуфиналу после сјајне последње деонице "краљевског клуба".

Ћус Матео има прилику да докаже свој квалитет за "велику сцену" и да може да води велике клубове. Ослања се на моћног Валтера Тавареса и ветеране Серхија Родригеза, Рудија Фернандеза и Серхија Љуља. Ту су и Марио Хезоња и Џанан Муса за додатну опасност у нападу.

Посљедњу титулу освојили су у сезони 2017/18. са Луком Дончићем као главном звездом.

Утакмици године у европској кошарци претходи дуел за треће мјесто између Монака и Барселоне од 16 часова.