latinica  ћирилица
21/05/2023 |  11:17 ⇒ 11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Наставља се истрага пада авиона у Хрватској

У Хрватској је данас почео полицијски, као и увиђај Агенције за истраживање несрећа у ваздушном, поморском и железничком саобраћају на мјесту јучерашњег пада авиона Цирус 20 на Капели.
Спортски авион, илустрација (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Спортски авион, илустрација (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Одлучено је тако јер је, како је Хини синоћ рекао главни ваздухопловни истражитељ Данко Петрин, за само спровођење увиђаја много боље да се обави када је дневно свјетло, те је додао да се "нажалост, страдалима више ионако не може помоћи".

Петрин је синоћ рекао да се у свом раду нису сретали с тако драстичном несрећом Цируса 20, али да тај тип авиона спада у категорију Цесна, односно категорију авиона до четири особе, а таквих несрећа има доста, преноси портал Индекс.

Спасиоци су на тлу пронашли остатке авиона синоћ нешто послије 19.15 сати на шумовитом предјелу Мали Маковник на планини Капела у Личко-сењској жупанији.

За сада нема службене потврде колико је особа било у авиону, као ни да ли су сви погинули, али Хина незванично сазнаје од ватрогасаца из потраге да је наводно у авиону било троје Холанђана.

Командант ПВЗ Огулин Младен Жилић је данас за ХРТ потврдио да је терен гдје је пронађен авион тешко приступачан, снијег се дуго задржава, а има и мински сумњивих терена.

Све је почело јуче у 12.30 сати кад је Хрватска контрола ваздушне пловидбе уочила да је с радара нестао авион који је летио из Марибора према Пули, те је одмах о његовом нестанку обавијештен Оперативни центар цивилне заштите и организована је потрага у коју је било укључено 120 особа на терену, а простор Капеле се претраживао и хеликоптером Министарства одбране.