latinica  ћирилица
21/05/2023 |  12:58 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске уводи нове примјене ултразвука у педијатрији (ФОТО/ВИДЕО)

Универизетски клинички центар наставља са едукацијом свом кадра. Данас је 40 младих љекара, уз подршку колега из Словеније, учествовало у обуци за ултразвучни преглед у хитним случајевим. Паралелно са усавршавањем љекара за одрасле пацијенате, обучени су и педијатри.
Курс за основну примјену ултразвука (Фото: facebook.com/UKCRS) -
Курс за основну примјену ултразвука (Фото: facebook.com/UKCRS)

Нови концепт примјене ултразвука у педијатрији допринијеће бржој и ефикаснијој дијагонози најмлађих пацијената. Циљ је брза оријентација у хитним стањима и успостављање тачне дијагнозе, као што је траума, срчани застој, сумње на изливе и слична стања, истичу у УКЦ-у.

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске Славица Зељковић изразила је задовољство што се у овој здравственој установи годину дана ради на увођењу новог концепта примјене ултразвука у медицини.

- То је такозвани "поинт оф кер" ултразвук, који није експертски, него ултразвук који користе љекари клиничари непосредно уз пацијента, на начин да се ултразвучни преглед интегрише у клинички преглед - појаснила је Зељковићева.

Након обуке љекари ће моћи да донесу одлуку за терапијски модалитет и даљу дијагностику што је изузетно битно код тешко обољелих и болесника у критичном стању.

До сада је више од 100 љекара прошло ову обуку, а добра сарадња са љекарима из Словенија биће настављена и у наредном периоду.

- Наставићемо са улагањем у кадар, те опрему, све с циљем унапређења здравственог система Српске и наставка развоја УКЦ-а како би били раме уз раме са центрима у Европи - изјавио је генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић.

Како је наглашено, формиран је и инструкторски тим уз помоћ љекара из Словеније јер је потребно да што већи број педијатара прође овакаву обуку.