latinica  ћирилица
21/05/2023 |  16:48 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Зеленски је глумац који игра по налогу Запада

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да је сукоб у Украјини ујединио "просвећени свијет" против Русије на исти начин на који су се западни центри моћи (САД, Велика Британија, Француска и Њемачка) консолидовали под измишљеним изговором против исламског свијета у познатом "рату против тероризма".
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- У оквиру сукоба у Украјини, западна пропаганда велича Владимира Зеленског као "првог хероја 21. вијека", иако је он најконтроверзнија личност овог рата - актер који испуњава ђаволски налог Запада - рекао је Галијашевић у интервјуу за Руску газету.

Он је навео да је сукоб у Украјини пружио исламском свијету предах и вријеме за размишљање.

- Дакле, данас није питање ко ће искористити ово затишје на Блиском истоку - Запад или исламски свијет, да промијени садашње односе, већ у којој мјери муслиманске елите реализују своју шансу у изградњи новог мултиполарног свијета и добијање повољнијег мјеста на међународној арени уз помоћ Русије, која изражава спремност да пружи подршку у том погледу - каже Галијашевић.

Он додаје да исламски свијет не тумачи овај сукоб као ствар условне агресије једне земље на другу, јер, како каже, сукоб од првог дана има глобалне размјере рата између православног истока и католичког запада.