latinica  ћирилица
21/05/2023 |  20:47 ⇒ 20:48 | Аутор: РТС

Нова демократија убједљиво води на изборима у Грчкој

На основу 57,84 одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса освојила је скоро 41 одсто гласова, другопласорана Сириза нешто преко 20, док је социјалиситчки ПАСОК на 12,15 одсто.
Избори у Грчкој (Фото: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS) -
Избори у Грчкој (Фото: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS)

Нови изборни, дјелимично пропорционални систем, значи да је за апсолутну побједу потребно више од 46 одсто гласова.

Подаци грчког МУП-а показују да је на основу На основу 57,84 одсто пребројаних гласова, Нова демократија актуелног грчког премијера освојила скоро 41 одсто гласова, другопласорана Сириза нешто преко 20, док је социјалистички ПАСОК на 12,15 одсто.

Биралишта у Грчкој затворена су у 19.00 часова по локалном времену, односно у 18.00 по средњеевропском.

Излазне анкете су показале да ће Кирјакос Мицотакис морати у коалицију како би формирао већину у парламенту од 300 посланика.

У случају коалициони разговори пропадну, наредни избори би могли да се одрже крајем јуна или почетком јула.

Мицотакисов главни противник је бивши премијер Алексис Ципрас и његова љевичарска партија Сириза.

Нови изборни, дјелимично пропорционални систем, значи да ће побједник бити мало вјероватан уколико не освоји више од 46 одсто гласова, након чега ће два главна ривала морати да пронађу потенцијалне савезнике или што је вјероватније, доћи ће до одржавања нових избора за мјесец дана.

Послије избора, три водеће странке, Нова демократија, Сириза и социјалистички ПАСОК, добиће, редом, по три дана да покушају да формирају владу.