latinica  ћирилица
22/05/2023 |  07:33 ⇒ 08:21 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковић срушен са трона и другог мјеста - Медведев изненадио и престигао српског аса

Новак Ђоковић више није први рекет свијета, јер га је на том мјесту замијенио Карлос Алкарас, али послије трофеја у Риму, Данил Медведев попео се на друго мјесто АТП листе, па је тако српски ас сада заузео трећу позицију.
Данил Медведев (Фото: EPA/ETTORE FERRARI) -
Данил Медведев (Фото: EPA/ETTORE FERRARI)

После тријумфа Карлоса Алкараса у Мадриду сама његова појава у Риму била је довољна да са трона АТП листе склони Новака Ђоковића, али мало ко се надао томе да ће га Данил Медведев помјерити за још једно мјесто.

Рус никада прије није освојио трофеј на шљаци, али ове сезоне ријешен је да сруши све предрасуде па је тако јубиларну 20. титулу у каријери освојио управо на тој подлози и тиме Ђоковићаапослао на треће мјесто АТП листе.

Ђоковић је у Риму бранио 1.000 бодова јер је прошле године у "вјечном граду" освојио трофеј, па би друго место успео да сачува само у случају тријумфа, а он је испао већ у четвртфиналу.

Пред Ролан Гарос разлика у бодовима није велика када је реч о прва три места, али Ђоковићу ће сада бити неупоредиво теже да дође до трофеја јер би жријеб могао да изрежира сусрет са Алкарасом већ у полуфиналу Гренд слема на шљаци.

Највећи помак од српски тенисера има Ласло Ђере који је напредовао за пет позиција и тренутно је 57. тенисер свијета, док је Миомир Кецмановић напредовао за једну позицију и сада је 36.

Душан Лајовић пао је за пет позиција, сада је 51. на свијету, док је Филип Крајиновић пао за чак 15 места и тренутно је 91. рекет планете.

Велики успјех остварио је и Хамад Међедовић који је послије освајања челенџера у Аустрију ушао у првих 200 и обезбиједио 168. мјесто на АТП листи.

Када је ријеч о дамама, Олга Даниловић је послије трофеја у Мадриду скочила за чак 34 места и сада је 104. тенисерка свијета уједно и најбоље рангирана српска тенисерка.