latinica  ћирилица
22/05/2023 |  10:43 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Страдање 12 бањалучких беба - злочин који се не може опростити (ФОТО)

Страдање 12 бањалучких беба је злочин који се не може ни заборавити ни опростити, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на обиљежавању 31 године од смрти 12 бањалучких беба због недостатка кисеоника 1992. године.
Бањалука: Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба - Фото: РТРС
Бањалука: Обиљежавање 31 године од смрти 12 бебаФото: РТРС

- Зато се на овом мјесту сваке године окупљамо да се подсјетимо на овај злочин. Свјетски моћници су заслужили казну за овај злочин јер је кисеоник тада могао да буде допремљен копненим путем у Бањалуку, а могао је да буде организован и хуманитарни лет - нагласио је Вишковић.

Бањалука: Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба (Фото: РТРС)

Он је рекао да "Република Српска нема механизам да таквима суди овоземаљским законима".

- Исти ти налогодавци који су тада забранили да у Бањалуку дође кисеоник, који је био спас за ову дјецу, и данас раде готово идентичне ствари. Исти ти налогодавци данас нападају Српску на који год начин могу - условљавајући, забрањујући, онеспособљавајући - упозорио је Вишковић.

Споменик 12 беба (Фото: РТРС)

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем ружа на споменик 12 беба на Новом бањалучком гробљу данас је почело обиљежавање 31 године од смрти 12 беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.