latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:04 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Кампања "Оружје не штити, оружје убија" у циљу едуковања ученика

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује кампању "Оружје не штити, оружје убија" чији је циљ да упозна дјецу школског узраста са потенцијалним опасностима које представља незаконита употреба ватреног оружја, као и руковање минско-експлозивним средствима.
Кампања МУП-а - Фото: РТРС
Кампања МУП-аФото: РТРС

- У оквиру ове активности, у периоду од 22. маја до 09. јуна ове године биће организована едукативна предавања за ученике основних и средњих школа широм Републике Српске, како би им се указало не само на опасности које носи употреба ватреног оружје, већ и примјере који су нажалост завршили трагично - саопштено је из МУП-а Српске.

Ученици ће се такође упознати са процедурама које треба да користе у случају да неко у њиховом окружењу посједује илегално наоружање или пронађе минско-експлозивно средство.

Имајући у виду да је проблем посједовања илегалног оружја и даље присутан, те да се на јавним површинама готово свакодневно проналазе одбачена минско-експлозивна средства и да су и иста на тај начин учињена доступним грађанима, нарочито дјеци, неопходно је упознати дјецу и грађане са опасностима које носи такво одбацивање оружја и неадекватно и нестручно поступање у случају проналаска истих - истиче се у саопштењу.

Из МУП-а наводе да се према оружју треба односити одговорно, те легално оружје треба држати на безбједном мјесту, што даље од дјеце, а у случају проналаска минско-експлозивног средства или другог илегалног наоружања одмах позвати и обавјестити најближу полицију станицу позивом на 122.

Кампању Министарство реализује у оквиру пројекта "PILLAR" уз подршку Развојног програма УН-а (УНДП БиХ) и Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања.

Повезане вијести:

Ракић: Почиње превентивна кампања "Оружје не штити - оружје убија" (ВИДЕО)