latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:28 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Вишковић: Изгубљене стотине милиона КМ јер из ФБиХ оспоравају пројекте

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Српска неградњом гасовода "Источна интерконцекција" од Бијељине према Бањалуци због оспоравања из ФБиХ, као и двије гасне електране изгубила стотине милиона КМ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Коме је то интерес? Ја знам коме - истим онима који су побили ову дјецу. Исти су налогодавци, није се ништа промијенило. И зато сам рекао - уништавају нас 30 и више година. Ову дјецу су убили тада, а сад покушавају кроз економско слабљење Српске да униште нечију дјецу - рекао је Вишковић  након полагања вијенаца и цвијећа на гробно мјесто 12 бањалучких беба које су умрле током маја 1992. године због недостатка кисеоника.

Навео је да када се говори о источној гасној интерконекцији и свим економским бенефитима које доноси, јављају се оспоравања из федералног Сарајева, чак и од двојице чланова Предсједништва БиХ - бошњачког и хрватског.

- Не могу да оправдам потезе из федералног Сарајева. Фино им је кад се зими грију руским гасом и када имају цијену која је била најјефтинија на свијету, захваљујући Републици Српској и тада нису имали примједбе због такозваног "малигног руског утицаја" - рекао је Вишковић, подсјетивши да је ФБиХ двоструко већи потрошач тог гаса од Српске.

Подсјетио је да од избијања сукоба у Украјини Европа, али и свијет, руски гас плаћају у рубљама, поставивши питање - зашто бисмо се ми читав живот везали за долар или евро?

- Је ли гас руски - јесте, је ли руска валута рубља - јесте. Је ли нама одговара рубља као валута - одговара јер не очекујемо раст рубље какво је очекивање за долар. Ми само бирамо оне механизме који су повољнији за нас - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Русија није наметнула Српској да плаћа гас у рубљама, већ је то био и интерес Српске, али и БиХ.

ПОЈАЧАТИ РАД ПРЕДСТАВНИШТАВА РАДИ ПРОМОВИСАЊА ПОТЕНЦИЈАЛА СРПСКЕ

Вишковић је изјавио да представништва Српске у иностранству увијек могу више и боље да раде, с циљем представљања потенцијала Српске.

Вишковић је истакао да дио представништва ради добро, али и да се за поједина може поставити питање да ли су потребна.

- Представништва Републике Српске у иностранству достављају полугодишње и годишње извјештаје о раду. За посљедњи извјештај Представиштва Српске у Израелу имао сам примједбу и зато се путем ресорног министарства мора појачати његов рад, с циљем представља потенцијала Српске - рекао је Вишковић.

Нагласио је да није рјешење укидање представништава, него појачани рад.