latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:51 ⇒ 11:53 | Аутор: Агенције

Грчка: Све извјеснији нови избори

Грчким конзервативцима биће понуђена шанса да формирају коалицију након побједе на јучерашњим парламентарним избора, али без довољно посланичких мјеста неће моћи да формирају самосталну власт и све је извјесније да ће у јуну бити расписани нови избори.
Гласање у Грчкој (Фото: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS) -
Гласање у Грчкој (Фото: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS)

Партија Нова демократија са премијером Кирјакосом Мицотакисом на челу јуче је добила 40,8 одсто гасова, док је партија лијевог центра Сириза добила 20,1 одсто.

Свака од три странке, укључујући ПАОК који је по броју гласова на трећем мјесту, добиће шансу да покушају да формирају власт, али пошто ниједна нема довољно подршке све је извјесније да ће бити именована администрација у техничком мандату и да ће 25. јун бити одређен као датум новог гласања.

Мицотакис је нагласио да му је пажња усмјерена на ново гласање на којем ће имати више шансе да добије апсолутну већину.

- Динамика резултата избора је више него јасна, грађани желе снажну администрацију са четворогодишњим мандатом за вршење храбријих реформи - нагласио је Мицотакис синоћ, након проглашења побједе за коју наводи да је његовој странци омогућила подршку за "аутономну" власт.

Портпарол ПАСОК-а Димитрис Манцос рекао је да је јасно да нема простора за удруживање или сарадњу и да сматра да ће бити објављени нови избори.

Грчки предсједник Катерија Сакеларопулу Мицотакису ће током дана уручити мандат за формирање власти.