latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:58 ⇒ 14:49 | Аутор: sputniknews.com

Патрушев објавио циљеве сарадње Москве и Пекинга

Москва и Пекинг се не мијешају у међусобну политику и не постављају као циљ своје сарадње борбу против неких других држава, изјавио је секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев током руско-кинеских консултација о јавној безбједности, праву и правном поретку.
Кинеска и руска застава (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Кинеска и руска застава (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Руско-кинеско стратешко партнерство се гради на принципима узајамног поштовања и равноправности, дубоког повјерења, међусобног немијешања у унутрашње послове и није усмјерено против других земаља - навео је Патрушев током сусрета са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине, секретаром политичко-правне комисије Ченом Венћингом.

Према његовим ријечима, стратешка политика Москве подразумијева даље проширивање сарадње с Кином.

- Развој и продубљивање односа с пријатељском Кином јесте стратешка политика Русије. Наша земља посвећује приоритетну пажњу развоју обострано корисне сарадње с Кинеском Народном Републиком у свим сферама, указивању узајамне помоћи и појачаном усаглашавању на међународној сцени, у интересу заштите безбједности, стабилности, стабилног развоја на глобалном и регионалном нивоу, како у Евроазији, тако и у другим дијеловима свијета - истакао је Патрушев.

Према његовим ријечима, обрачунавање у националним валутама омогућава Москви и Пекингу да граде односе који нису под утицајем спољних притисака.

- Досљедно се реализују сви договори о сарадњи у практичним областима. Без обзира на санкциони притисак, настављамо да постављамо нове рекорде у билатералној трговинској размјени. Повећава се удио обрачуна у националним валутама, што наше односе чини отпорним на спољне утицаје - навео је Патрушев.

Он је нагласио да посебну улогу у јачању руско-кинеског партнерства играју контакти на највишем нивоу, подсјетивши на то да је кинески предсједник Си Ђинпинг 22. и 23. марта био у званичној посјети Русији и сусрео се с руским предсједником Владимиром Путином.

- Његов долазак одмах након поновног избора за шефа државе потврдио је изразито висок ниво наших односа и означио чврсту ријешеност да се они надаље продубљују - оцијенио је Патрушев.

Он је, такође, навео да је Русија захвална за позив предсједнику Владимиру Путину да учествује као главни гост на трећем форуму "Један појас, један пут" у Кини.

- Успјешно делују и билатерални механизми за борбу против тероризма и екстремизма, кријумчарења оружја и наркотика, транснационалног организованог криминала и легализације противправно стечених прихода, као и за заштиту информационе безбједности - рекао је Патрушев.