latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:36 ⇒ 13:37 | Аутор: Агенције

Пашињан: Признање интегритета Азербејџана уз гаранције за безбједност Јермена

Јерменски премијер Никола Пашињан рекао је признаје територијални интегритет Азербејџана који обухвата и регион Нагорно-Карабах под условом гаранција за безбједност јерменског становништва.
Никола Пашињан (Фото: EPA/IGOR KOVALENKO) -
Никола Пашињан (Фото: EPA/IGOR KOVALENKO)

- Јерменија признаје 86.600 километара квадратних Азербејџана и креће од чињенице да је та земља спремна да призна 29.800 километара квадратних територијалног интегритета наше земље, али исто тако треба напоменути да се ту говори и о чињеници да би о питању права и безбједности Јермена у Нагорно-Карабаху требало разговарати у формату Баку-Степанакерт - рекао је Пашињан на конференцији за медије.

Степанакерт је пријестоница региона Нагорно-Карабах.

Према његовим ријечима, Јереван схвата да Баку признаје територијални интегритет Јерменије. Пашињан је, такође затражио међународне гаранције за безбједност и поштовање права Јермена у Нагорно-Карабаху и изразио забринутост да би Азербејџан могао да изврши етничко чишћење у региону.

Баку и Јереван споре се око Нагорно-Карабаха од фебруара 1988. године, када је објављено отцјепљење тог региона од азербејџанског дијела СССР. Ситуација у региону је ескалирала 27. септембра 2020. године када су поново избиле борбе. Руски предсједник Владимир Путин, лидер Азербејџана Илхам Алијев и Пашињан потписали су 9. новембра 2020. године заједничко саопштење о прекиду непријатељстава у Карабаху.