latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:39 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Припадници ГСС-а Црне Горе спасили држављанина Кине након 12 сати потраге (ФОТО)

Припадници Горске службе спасавања Црне Горе спасили су држављанина Кине са Дурмитора након 12 часова потраге, саопштено је из ове службе.
Горска служба спашавања (Фото: facebook.com/gss.crnegore) -
Горска служба спашавања (Фото: facebook.com/gss.crnegore)

Горска служба спасавања Црне Горе 21. маја путем ОКЦ 112 Директората за заштиту и спасавање МУП-а примила је позив за помоћ од стране држављанина Кине.

Лице иницијала S.W., рођен 2000. годије се 21. маја сам упутио на планинарску туру кроз Дурмитор и у једном тренутку је проклизао и упао у шкрип.

Прва информација по Џи-Пи-Ес координатама је да се он налази на локалитету испод Боботовог кука.

Екипа Горске службе спасавања Црне Горе по доласку на локацију која им је достављена није пронашла држављанина Кине.

- Од тог тренутка креће борба са временом, лошим временским условима и достављеним новим Џи-Пи-Ес координатама које ће се по други пут показати као погрешне. Трећи податак који смо добили нешто након поноћи испоставио се као прави. Нешто послије два сата након поноћи кренуло је извлачење кинеског држављанина који, на срећу, није повријеђен - истичиу из Горске службе спасавања Црне Горе.

Како наводе, акција је окончана око 5.30 часова ујутро.

- Морамо истаћи да је екипа Горске службе спасавања Црне Горе јуче од 17.00 часова па до окончања спасилачке акције по лошим временским условима (магла , вјетар ) прешла више од 20 километара кроз Дурмитор. Разлог су свакако погрешни Џи-Пи-Ес подаци које смо добијали. Послије напорне ноћи јутрос ипак задовољни јер је друга спасилачка акција у овој години успјешно оконцана - поручују из Горске службе спасавања Црне Горе.