latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:51 ⇒ 13:52 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Свака реформа УН мора бити производ општег консензуса

Све што може да допринесе повећању ефикасности рада Уједињених нација изузетно је важно, али све реформе морају бити производ општег консензуса, ијзавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN, илустрација) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN, илустрација)

- Реформа Уједињених нација је тема која се разматра годинама, многе државе је постављају. Све што може да допринесе повећању ефикасности рада Уједињених нација изузетно је важно. А било каква рјешења на том путу морају бити производ општег консензуса - рекао је Песков новинарима.

Премијер Индије Нарендра Моди је на засједању Г7 у Хирошими позвао да се Уједињене нације реформишу, јер та међународна организација у овом тренутку не одражава реално стање у свијету.

Песков се, такође, осврнуо на изјаву представника спољнополитичке службе Европске уније Петера Стана да Брисел не намјерава да укључује руске банке у систем СВИФТ.

Портпарол Кремља је оцијенио да то показује неконструктивност Запада, с којом је приморан да се суочава генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес у оквиру "прехрамбеног споразума".

- То је један од показатеља да се, без обзира на све напоре Уједињених нација, господин Гутерес суочава са неконструктивном позицијом западњака. То заиста отежава тај процес, отежава испуњавање руског дијела црноморске иницијативе, црноморског договора - рекао је Песков.

Прехрамбени споразум, којим се регулише извоз украјинског жита, као и руске хране и ђубрива црноморским лукама, потписан је 22. јула прошле године у Истанбулу.

Споразум су потписали представници Русије, Украјине, Уједињених нација и Турске.

Русија је у више наврата указивала на то да западне земље отежавају испуњавање руског дијела споразума, као и да већи дио украјинског жита не иде у најсиромашније земље, којима је најпотребније, него у земље ЕУ.