latinica  ћирилица
22/05/2023 |  14:47 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Аулић: У БиХ нема сагласности о празницима, а камоли о комеморацијама и дану жалости (ВИДЕО)

Савјетник српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Саша Аулић рекао је да је захтјев Дениса Бећировића за сазивање ванредне сједнице Предсједништва на којој би се задужио Савјет министара да прогласи 25. мај, дан када се десило страдање на Тузланској капији, као "дан жалости у БиХ", изгледа нашао свој пут прије до медија него до надлежне службе Предсједништва.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

- Није згорег рећи и да се предлагач позива на погрешан члан Пословника, што такође није новост кад је ријеч о Кабинету бошњачког члана Предсједништва. С обзиром на јасан списак уставних надлежности Предсједништва, међу којима ниједном ријечју није дато право Предсједништву да разматра ова питања, нити да с тим у вези и на било који начин задужује Савјет министара, а камоли да му нареди да прогласи дан жалости, припремљени текст закључка је супротан Уставу БиХ - истакао је Аулић.

Аулић је указао да није тајна да у овој земљи нема сагласност ни о празницима, а камоли о комеморацијама или проглашењима дана жалости, осим ако није ријеч о некој недаћи из садашњости.

Подсјетио је да у Савјету министара нема сагласности о овом питању, као што је случај и са Предсједништвом БиХ.

- Што се тиче Републике Српске, дан жалости проглашава Влада Републике Српске. Што се тиче самог сазивања сједнице, члан Предсједништва који је предсједавајући има обавезу да је сазове на захтјев било којег члана Предсједништва. Међутим, у овом случају, ако би и дошло до неке одлуке онда би то било прегласавањем, што је такође оријентир и Савјету министара. Дакле, о овом питању нема сагласности у оквиру Предсједништва, јер оно по Уставу није надлежно за ова питања, али и из других наведених разлога - појаснио је Аулић.

Осим траженог дана жалости, додао је Аулић, проблем је и помоћ ентитетима након поплава.

- Будући да је и то постала тема за политиканство, а с обзиром да су у медијима изнесена два различита приједлога друга два члана Предсједништва, онда би ваљда у духу уобичајеног нејединства српски члан Предсједништва требало да предложи трећи приједлог - по пет милиона КМ сваком ентитету - рекао је Аулић.

Осим тога, рекао је Аулић, Савјет министара је реаговао кад је у питању интервентна помоћ, а за све остало треба процјена штете за коју предлагач не оставља могућност, а коју иначе врше надлежне службе и влада Републике Српске и Федерације БиХ.

- Све то ове захтјеве више чини политиканством, него стварном жељом да се ријеши проблем - додао је Аулић.