latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Метео-аларм због великих врућина у бројним областима Индије

Дијелови Индије од сјеверозапада до југоистока земље суочени су са великим врућинама, а у Њу Делхију је издат метеоаларм због високих температура.
Врућине у Индији (Фото: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI) -
Врућине у Индији (Фото: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI)

Због натпросјечно високих температура ваздуха индијска метеоролошка служба је прошле недјеље издала метео упозорење о доласку топлотних таласа у седам јужних и централних држава, а данас је упозорење проширено и на подручје главног града и неколико држава на сјеверу земље, преноси АП.

У званичном упозорењу се наводи да ће се велике врућине наставити у току наредних неколико дана прије него што кише донесу захлађење.

С обзиром да југозападни монсун касни ове године и очекује се у првој недјељи јуна, високе температуре ће се задржати дуже него обично, наводи се у саопштењу.

У држави Утар Прадеш на сјеверу Индије температуре ваздуха су премашиле 45 степени Целзијуса, а у неким дијеловима је дошло и до прекида снабдијевања електричном енергијом који су трајали више од 12 сати упркос мартовској наредби да све електране у земљи раде пуним капацитетом.

Стотине незадовољних грађана Лакнауа, главног града државе Утар Прадеш, протестовале су током протеклог викенда испред локалних електран уз блокаде путева.

Из метеоролошке службе Утар Прадеша је потврђено да ће топлотни талас вјероватно трајати још два дана.