latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:36 ⇒ 23/05/2023 | 10:30 | Аутор: РТС

Министарство просвјете Србије објавило препоруке за организацију наставе у Рибникару

Министарство просвете je у договору са Савјетом родитеља OШ "Владислав Рибникар" дало препоруку за организацију активности до краја наставне године, за све ученике те школе. Припрема се предлог посебног модела уписа у средњу школу за ученике 8. разреда.
Полиција испред ОШ "Владислав Рибникар" (фото: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ) -
Полиција испред ОШ "Владислав Рибникар" (фото: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ)

Министарство просвјете је на основу одлуке педагошког колегијума школе и у договору са Савкетом родитеља Огледне основне школе "Владислав Рибникар" и Радне групе за унапређење менталног здравља и сигурности младих, дало препоруку за организацију образовно-васпитног рада и ваннаставних активности до краја наставне године, за све ученике те школе:

1. Сваком дјетету, које се не осјећа спремно да похађа наставу и коме је неопходна подршка, иста је омогућена од стране стручних лица.

2. Настава, као и остали видови подршке процесу учења, одржавају се искључиво за дјецу чији су родитељи изразили жељу за тим.

3. Сваки родитељ има могућност да, у било ком тренутку, промени одлуку у складу са тренутним осјећањима свог дјетета.

4. Министарство просвјете припрема предлог посебног модела уписа у средњу школу за ученике 8. разреда Огледне основне школе "Владислав Рибникар" који бити прво представити родитељима.

Иначе, данас је у тој школи почела настава са скраћеним часовима, без оцјењивања, прозивања и уз присуство по шест полицајаца у свакој смјени. Дјеца која не желе или не могу да се настави придуже моћи ће да остану код куће, уз допис родитеља и неће имати неоправдане изостанке.

Да подсјетимо, више од 200 родитеља дјеце из "Рибникара" придружило се раније иницијативи да одмах буде обустављено извођење наставе у постојећој згради те школе и да се радна школска година оконча са 3. мајем, када је ученик седмог разреда убио деветоро ђака и чувара те школе.

- Суштина иницијативе је да школска година буде одмах прекинута закључно са 3. мајем, као даном кад се догодио трагичан догађај и од кад ништа више није нормално и не може тек тако да се врати у нормалу, нажалост - рекао је Војин Шаљић, представник групе родитеља у ОШ "Владислав Рибникар".