latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:42 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Новак Ђоковић добитник Повеље СПКД "Просвјета" за 2022. годину

Српски тенисер Новак Ђоковић добитник је Повеље за 2022. годину Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ "Просвјета" Београд, саопштио је данас Управни одбор овог друштва.
Сједница Управног одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета" Београд - Фото: СРНА
Сједница Управног одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета" БеоградФото: СРНА

Предсједник "Просвјете" Милимир Мучибабић саопштио је да су чланови Одбора једногласно одлучили да се у години у којој се обиљежава 120 година постојања Повеља додијели управо Ђоковићу "броју један српског спорта" и особи витешког и моралног држања у послу којим се бави.

Мучибабић је истакао да су се чланови Одбора у доношењу олуке руководили чињеницом да је Ђоковић човјек који је на јавној спортској сцени изградио име, достојанствно представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки "светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма".

Датум и мјесто уручења Повеље Ђоковићу биће накнадно саопштени.

Прошле године ово признање уручено је прослављеном режисеру Емиру Кустурици на свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

На сједници одржаној у просторијама Представништва Републике Српске у Београду разговарано је и о промоцији књиге "Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима" у издању "Просвјете" Београд, која ће бити одржана 24. маја у прес-центру Удружења новинара Србије, као и о плану рада за ову годину.

Чланови Управног одбора разговарали су и о пријеко потребном рјешавању питања обезбјеђивања просторија за "Просвјету", а у осврту на актуелну ситуацију, сагласили су се да око идентитетских тема не смије бити подјела међу представницима српског народа.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да је предстојећа промоција "Просвјетине" књиге прилика за слање јавне поруке да је најважнија ствар у овом тренутку да Срби буду јединствени и саборни и да се "политички не надгорњавају на идентитетским темама".

Цицовић је истакао важност очувања ћирилице и српског језика који "и свега што нас чини народом", те указао да без самопоштовања Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија.

Историчар Александар Раковић данас је постао члан Управног одбора "Просвјете" Београд, који чине Милимир Мучибабић, Његослав Трифковић и социолог Слободан Антонић.

Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" основано је 1902. године у Сарајеву, са намјером да у окупираној БиХ, између осталог, ради на ширењу светосавске просвјетитељске традиције и очувању српског језика, писма и културе.

Одбор СКПД "Просвјете" у Београду основан је 2015. године, а Представништво Републике Српске у Србији пружа пуну подршку активностима овог друштва.