latinica  ћирилица
22/05/2023 |  16:00 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Поплаве уништиле овогодишњи род воћа у региону Емилија-Ромања (ВИДЕО)

Поплаве у сјеверној Италији уништиће овогодишњи род воћа у једном од најбогатијих пољопривредних региона у земљи, саопштило је данас Удружење пољопривредника "Колдирети".
Премијерка Мелони обилази уништене пластенике у поплави (Фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI) -
Премијерка Мелони обилази уништене пластенике у поплави (Фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI)

- На кољенима смо - рекао је представник Удружења Серђо Тардани, процијенивши да је могућа штета око 1,5 милијарди евра.

Поплава је уништила најмање 400 милиона килограма пшенице, саопштио је "Колдирети".

У поплавама у региону Емилија-Ромања прошле седмице погинуло је 14 људи. Јака киша узроковала је изливања више од 20 ријека, улицама су текли бујични потоци, а уништено је више хиљада хектара плодног пољопривредног земљишта.

"Колдирети" је објавио да је овај регион највећи италијански произвођач крушака, брескви, нектарина, кајсија и шљива, а други је по величини произвођач трешања и кивија.

Из "Колдиретија" наводе да би поплавна вода могла да доведе до труљења коријења скоро 15 милиона воћака и да их практично убије.

Хиљаде животиња је, такође, уништено у овој области, гдје се узгаја око 250.000 говеда, свиња, оваца и коза. Невременом је погођено око 5.000 фарми.

Тардани је предвидио да ће фармерима бити потребне године да се опораве од катастрофе, додајући да је за сада тешко помоћи у неким областима, јер вода и клизишта отежавају кретање.

Сједница Владе заказана је за сутра на којој ће бити одобрен први пакет хитних мјера за регион.

Италијански медији наводе да ће Влада првобитно најавити око 100 милиона евра за потрошњу и пореске олакшице за Емилију-Ромању.

Премијер Ђорђа Мелони рекла је да би Италија могла тражити новац од Фонда солидарности ЕУ за природне катастрофе.

Министар пољопривреде Франческо Лолобриђида рекао је данас да је прерано за процјену укупне штете нанесене пољопривредном сектору, али је истакао да ће Влада наредних дана бити домаћин састанка са произвођачима да би се разговарало о кризи.