latinica  ћирилица
22/05/2023 |  16:44 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Потписани уговори о гранту вриједни 43,8 милиона евра (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој Мануела Несл потписали су данас три уговора о гранту Европске банке укупне вриједности 43,8 милиона евра.
Потписани уговори о гранту вриједни 43,8 милиона евра - Фото: Уступљена фотографија
Потписани уговори о гранту вриједни 43,8 милиона евраФото: Уступљена фотографија

Потписивањем уговора обезбијеђена су бесповратна средства из ЕУ фондова за радове на дионицама ауто-пута петља Руданка-Путниково брдо и тунел Путниково брдо-петља Медаково, као и за пројекат водоснабдијевања у Високом.

Тегелтија је рекао да је 42,8 милиона евра грант средстава усмјерено на изградњу двије дионице коридора "5Ц", и то 30,8 милиона евра за дионицу у Републици Српској и 12 милиона за дионицу у Федерацији БиХ .

Он је појаснио да додијељена грант средства прате кредитна средства од 210 милиона евра, што је БиХ потписала са ЕБРД-ом.

- Да неко не мисли да Европска комисија или ЕБРД преферирају један или други ентитет, то је везано за проценат одобрених кредитних средстава, 150 милиона кредита су за Републику Српску, а 60 милиона евра је за ФБиХ - рекао је Тегелтија новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, коридор "5Ц" је најважнији инфраструктурни пројекат у историји БиХ, јединствен због тога што га реализују два предузећа, а носиоци кредитних средстава су два ентитета.

Говорећи о пројекту водоснадбијевања у Високом за који је такође данас у Сарајеву потписан споразум о гранту од милион евра, Тегелтија је нагласио да ће се овом реализацијом ријешити проблем водоснадбијевања око 4.000 становника.

Извршни директор за правне послове предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Синиша Гаврић појаснио је да ће додијељена грант средства бити усмјерена на изградњу обилазнице око Добоја, познатије као Путниково брдо дужине 5,3 километра.

- Дионица има пет објеката, мост преко Босне, тунел Путниково брдо и два вијадукта - прецизирао је Гаврић и додао да је изградња ове дионице у току, као и да је мост урађен једним дијелом, те да је пробијен први портал тунела.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер истакао је да је у посљедње вријеме убрзан поступак изградње коридора "Пет це", те да је ЕУ у разговорима са садашњим министром финансија и трезора Тегелтијом успјела ријешити два битна проблема.

- Сада се ради о дионицама дугим 15, 20 чак и 30 километара у поређењу са осталим лотовима који су били дуги по неколико километара, а друга битна ствар је да смо успјели повећати елемент гранта који се даје уз кредитна средства на садашњих 40 одсто - навео је Сатлер.

Он је навео да је завршетак изградње коридора планиран 2028. године, као и да је у наредном периоду планирана изградња тунела Прењ дугог 11 километара, који би требало да буде девети најдужи тунел у Европи.

Директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл навела је да су пројекти изградње коридора "Пет це" око Добоја и Зенице у току, те да ће њихова реализација омогућити економски раст и развој БиХ.

- Постоји још дионица које предстоје, примарно обилазница око Мостара и тунел Прењ - истакла је Неслова.

Она је подсјетила да су за пројекат водоснадбијевања одобрена грант средства од милион евра, а да су раније за овај пројекат обезбијеђена кредитна средства од 4,5 милиона евра.

- Овим пројектом ће се смањити губици воде и омогућити напредније водоснадбијевање становницима Високог, а сличне пројекте спроводимо у Бањалуци, Сарајеву и Градачцу - рекла је Неслова.