latinica  ћирилица
22/05/2023 |  17:44 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Богато искуство Русије може бити поука за БиХ

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашецић рекао је у обраћању на Међународној конференцији Русије и Организације исламске сарадње у Казању да богато искуство у међунационалној и међувјерској комуникацији на тлу Русије могу бити поука за БиХ.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је оцијенио да је ситуација у БиХ по броју и структури становништва веома слична ситуацији у Татарстану.

Он је навео да је рат, који се водио на простору БиХ, геополитички инспирисан и мотивисан западним интересом разбијања заједничке државе Југославије.

Галијашевић је навео да многи од проблема са којима се суочавају муслимани у БиХ и исламска друштва на планети представљају глобалне изазове и захтијевају глобална рјешења.

- Русија, као глобална сила, игра важну улогу у рјешавању свих међународних криза, па тако и оних чији су актери муслимани -  рекао је Галијашевић и додао да актуелна власт у Русији редовно наглашава допринос ислама развоју земље и њеном успостављању као велике силе.

Према његовим ријечима, муслимани у Русији се развијају и живе слободно, уживајући сва права која имају и остали грађани земље.

Он је навео да су муслимански народи, који живе раме уз раме с Русима и другим народима Русије дуги низ вијекова, дали значајан допринос развоју на економском и хуманитарном плану своје земље, формирању њеног друштвеног и културног идентитета, па не чуди примјер који данас муслиманима свијета даје предсједник Чеченије Рамзан Кадиров.

Иако је, како каже, западни фактор важан у свакој анализи којом се сагледавају перспективе исламског свијета, посљедња дешавања су потврдила да је овај фактор углавном деструктиван и да не уважава основне разлике.