latinica  ћирилица
22/05/2023 |  18:58 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

"Трагом древних људи" у Фочи - Уређеном стазом до Музеја природе и видиковца Кулина (ВИДЕО)

"Трагом древних људи" пројекат је Планинарско-спелеолошког друштва Вучја стопа из Фоче, у којем је уређена стаза до пећина, Музеја раскошног природног накита - Топлица, Тамница, Мала Кутлача. Осам километара дуга стаза, води и до задивљујућег видиковца Кулина, са којег се пружа поглед на кањон ријеке Бистрице.
Трагом древних људи - Фото: РТРС
Трагом древних људиФото: РТРС

Петнаестак километара од Фоче до Будња код Миљевине, смјештена је полазна тачка до стазе која води "Трагом древних људи".

Маркираном стазом, уз пратњу водича стиже се до пећина. Једна од њих која је по прилазу најзахтјевнија је Мала кутлача.

У овом музеју природног блага, за посјетиоце велико одушевљење - због прилаза уском стазом, до садржаја ствараног хиљадама година.

У Вучој стопи су се побринули да свака стопа протекне безбједно.

Уз препоруку да се у посјету овим раскошним музејима не иде без водича и појашњење да треба водити рачуна о опреми и поштовању правила.

- У дужини од 150 метара направили смо челични пут све тачке смо означили први пут у Бих умјесто досадашњих црвено бијелим - са плавом бијелим симболима спелеолошким - навео је Огњен Матовић, предсједник Планинарско-спелеолошког друштва Вучја стопа.

Крајња дестинације стазе је видиковац Кулина гдје су остаци одбрамбене куле из владавине херцега Стефана Вукчића Косаче.

Спровођење пројекта помогли су Министарство туирзма Српске, Шумско газдинство Маглић и Општина Фоча.