latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:18 ⇒ 23/05/2023 | 10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Није било изражених притисака на Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Бриселу, послије састанка са шефовима дипломатија ЕУ и Западног Балкана, да током тог сусрета није било притисака на Србију, као и да је пријатно изненађен због тога што су готово сви министри из ЕУ позитивно говорили о потреби да земље Западног Балкана што прије, са конкретним роковима, постану пуноправне чланице Уније.
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Дачић је, међутим, прецизирао да се о конкретним роковима данас ипак није говорило.

Он је додао да су представници привремених приштинских институција и данас показали екстремистичко понашање, додајући да је такво њихово понашање већ постало доследно.

- Говорили су о томе да Србија представља опасност по мир и стабилност, да смо ми реметилачки фактор, а они фактор мира и стабилности, што дјелује заиста, нестварно - рекао је Дачић у Бриселу.

Подсјетио је да је пре 10 година потписао Бриселски споразум и прокоментарисао да не може да разуме да се и после толико времена слушају екстремистичке изјаве из Приштине, а да се не говори о томе зашто нису формирали Заједницу српских општина.

Дачић је казао да је било ријечи и о усклађивању спољне политике Србије са политиком ЕУ, додајући да им је поручио да треба да буду коректни према Србији.

Додао је да Србија није вредносно неутрална по питању кршења територијалног интегритета Украјине, наводећи да је то показала гласањем за различите резолуције.

Министар је објаснио и да се Србија није придружила санкцијама, јер не вјерује у исправност таквих мјера, а такође руководећи се својим интересима јер је, како је подсјетио, у питању је територијални интегритет и суверенитет Србије.

Дачић је поручио и да Србија неће бити мјесто одакле ће се кршити санкције.

- Оно што може да нас радује јесте да није било изражених притисака на Србију, напротив, мислим да су сви људи могли да виде како изгледа екстремистичка политика коју Приштина спроводи - рекао је Дачић.