latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:25 ⇒ 21:35 | Аутор: Независне

Бањалучанке из Удружења "Дуга" змијањским везом извезле свјетски рекорд

Хуманитарно удружење жена "Дуга" из Бањалуке успјело је у протеклу суботу, 20. маја, да постигне свјетски рекорд кроз манифестацију под називом "Пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд", одржану у Стакленцу Парка "Петар Кочић".
Бањалучке везиље обарају Гинисов рекорд - Фото: РТРС
Бањалучке везиље обарају Гинисов рекордФото: РТРС

Ову информацију потврдила је Слободанка Гашић, координаторка овог пројекта, и додала да су чланице овог удружења за седам сати и 45 минута успјеле да извезу змијањским везом традиционални пешкир широк 40 центиметара и дугачак 31 метар, преносе Независне новине.

Како је истакла, пешкир су везле 42 везиље, а помагало им је 12 дјеце полазника Мале школе змијањског веза, на које су чланице Хуманитарног удружења "Дуга" посебно поносне.

- Они су са великом озбиљношћу и преданошћу приступили реализацији овог пројекта, те су марљиво радили и допринијели остварењу нашег циља - обарању свјетског рекорда - истакла је Гашићева и додала да у ову школу иду дјеца узраста од осам до 15 година.

Везиље су извезле укупно 155 узорака тако што су понављале три мотива змијањског веза.

- Змијањски вез је, због своје јединствености боје и геометријског савршенства, препознатљив и од 2014. године налази се на УНЕСКО-вој листи свјетске нематеријалне културне баштине човјечанства - рекла је Гашићева.

Како каже, задовољне су постигнутим резултатом, јер је ово први подухват већих размјера не само код нас, него и у свијету.