latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:32 | Аутор: СРНА

Борељ: Примијенити све споразуме у дијалогу Београда и Приштине

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ рекао је данас у Бриселу да је брза и потпуна примјена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини пут ка нормализацији.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Борељ је након састанка Савјета министара спољних послова ЕУ поручио да тензије и обостране провокације морају да се прекину, као и да "недостатак конструктивности мора да се исправи".

- Бити члан ЕУ значи да сте способни да сарађујете и дјелујете као добри сусједи, да превазилазите тешкоће из прошлости- рекао је Борељ у обраћању медијима.

Он је истакао и да би ЕУ требало чешће да се састаје са шефовима дипломатија земаља западног Балкана.

Борељ је додао да је на данашњем састанку са министрима спољних региона било ријечи и о руском утицају.

- Указали смо онима који се још нису ускладили са политиком санкција ЕУ према Русији или нису уопште, да одржавање блиских односа са Русијом није у складу са приступом земаља ЕУ. То чини штету националним интересима те земље и сигурно није у складу са пријемом у чланство европског блока - навео је Борељ.

Према његовим ријечима, сада је вријеме да земље региона убрзају реформе и свој европски пут, јер је то јединствена прилика која мора бити искориштена.