latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:43 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Додик: Изнијећу своје виђење на глобалном безбједносном форуму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је позван и да ће се појавити на глобалном безбједносном форуму у Русији гдје ће изнети своје виђење.
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Додик је рекао да је у Русији већ обавио важне састанке, а да је позван да учествује у глобалном безбједносном форуму који би требало да окупи представнике највећих стручњака из више од 90 земаља свијета.

Он је навео да ће се појавити и дати своје виђење јер то даје прилику да са ставновишта на којем је налази Република Српска упозна шири аудитиоријум.

Додик је напоменуо да је данас већ разговарао са секретаром руског Савјета безбједности Николајем Патрушевом и да је имао прилику да чује оно што они мисле о актуелној ситуацији која није нимало једноставна.

- Ми видимо да је свијет у великом нереду и да је поларизација свијета очигледно све интензивнија - рекао је Додик за АТВ.

Он је додао да ће се свијет поларизовати до те мјере да ће то бити два снажна блока, један око Америке и западних земаља, а да други несумњиво предводи Кина и у којем ће Русија играти значајну улогу.

Додик је навео да је Патрушева упознао о ситуацији у Републици Српској, БиХ и региону, наводећи да се Српска налази у веома изазовним условима, подсјетивши на притиске, политике западних земаља и све већи степен политичких и других блокада у настојању да се Српска дисциплинује.

Он је навео да Република Српска као мала заједница и мала држава треба да види како да очува свој субјективитет, идентитет, територију и права.

Додик је додао да је Патрушев рекао да цијени улогу Републике Српске у настојању да се спријечи увођење санкција Руској Федерацији и да разумије да неке структуре у БиХ то чине и мимо договора који је постигнут на највишем нивоу.

Он је додао да је на састанку до детаља упознат и о руском виђењу рата у Украјини, наводећи да је Русија суштински против рата али да има одлучност да брани свој идентитет, народ и државу.

- Желимо што је прије завршетак рата али несумњиво Владимир Зеленски нема никакав ауторитет, чије су политике оно што му се каже. Такви никада нису добили рат за свој народ - рекао је Додик.