latinica  ћирилица
22/05/2023 |  20:07 | Аутор: СРНА

Песков: И Путин и Ердоган озбиљни политичари, који не прибјегавају популизму

Шефу руске државе Владимиру Путину и његовом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану заједничко је то што су обојица веома озбиљне личности које не прибјегавају популизму и ангажовани су на развоју односа између двије земље, сматра портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Путин и Ердоган су веома озбиљне политичке личности, са великим политичким искуством, које избјегавају да користе популистичке технике - рекао је Песков, додајући да су они "политичари и државници који осјећају одговорност за своје ријечи".

Он је додао да се два лидера баве конкретним, суштинским питањима која се тичу обострано корисних билатералних односа Москве и Анкаре, што је важно за народе обје земље".

Ердоган је раније рекао да је продужење уговора о житу за два мјесеца постало могуће захваљујући "посебним односима" Турске са предсједником Русије.

Споразум о житу продужен је за два мјесеца од 18. маја.

Замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је за ТАСС да ће наредна два мјесеца бити прилика за Запад да испуни своје обавезе из споразума о житу.

У вези са продужењем споразума, Москва је изразила наду да ће руски услови бити испоштовани. У супротном, уговори се не могу поново продужити, наводи ТАСС.