latinica  ћирилица
22/05/2023 |  21:28 | Аутор: СРНА

Конаковић: Очекујем до краја године отварање преговора за приступање ЕУ

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је у Бриселу да очекује да БиХ испуњавањем битних предуслова и спровођењем предвиђених реформи до краја године крене са отварањем преговора о приступању ЕУ.
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba) -
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba)

Конаковић је нагласио да је историјска одлука о додјели кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ донесена у децембру прошле године била подстицај новоизабраним властима БиХ да израде програм реформи који ће омогућити испуњење 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Конаковић се обратио на састанку Савјета за спољне послове ЕУ, а потом је учествовао у неформалној размјени мишљења министара иностраних послова земаља региона и министара иностраних послова ЕУ о сарадњи у подручју спољне и безбједносне политике.

Он је истакао да ће БиХ и даље бити конструктиван партнер сусједима, предана промовисању мира, стабилности, безбједности и просперитета у региону, као и јачању регионалне сарадње и изградњи повјерења у регији, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

На маргинама састанка Савјета за спољне послове ЕУ, Конаковић се састао са министром иностраних послова Ирске Мајклом Мартином са којим је разговарао о интензивирању сарадње између двију земље и европским интеграцијама.

Конаковић је учествовао на састанку Савјета за спољне послове ЕУ на позив високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозепа Бореља.