latinica  ћирилица
22/05/2023 |  21:41 ⇒ 23/05/2023 | 10:30 | Аутор: РТРС

Други угао: Уочи сусрета Додика и Путина - потврда одличних политичких и економских веза (ВИДЕО)

Трећим састанком у годину дана предсједници Републике Српске, Милорад Додик и Руске Федерације Владимир Путин, потврдиће одличне политичке и економске везе Бањалуке и Москве. Везе које, очигледно, нису имале шумове, чак ни поред великих западних притисака.
Други угао -
Други угао

Одлазак у Москву споран је Сарајеву и дијелу међународне заједнице.

У вријеме Додикове посјете Русији, Сарајево проблематизује одлуку Српске - да руски гас плаћа у рубљама.

Шеф Представништва у Москви, Душко Перовић у емисији Други угао истиче и да је у Предсједништву најављена блокада пројекта гасификације Српске, доказ да је Федерацији циљ опструкција економског развоја Српске, а не напредак БиХ.

- 70 одсто они троше у Федерацији, а захваљујући нама су као колатерала добили ту цијену. Они блокирају сами себе. Боље да одговоре свом народу тамо одакле ће гас да плаћају Знате, данас је ниска та цијена гаса јер је била топла зима, нема још великих врућина и нема велике потрошње. У Њемачкој је струја 380 евра за мегават сат, код нас је 100 - истакао је Перовић.

Из дипломатских кругова подсјећају Бањалуку, али и Сарајево да односи БиХ са Русијом имају државни интерес.

- Русија је гарант Дејтонског споразума и члан Савета за имплементацију мира према томе не може се она заобићи. У неком расплету сутра какав год буде око БиХ, она је важан чинилац тога, стална чланица Савјета безбједности. Према томе, односи са њом имају државни и национални интерес када је ријеч о Српској и српском народу у БиХ - истакао је Зоран Миливојевић, бивши дипломата.

Професор геополитике Срђан Перишић нагласио је да Русија чврсто стоји на заштити Републике Српске у складу са Дејтонским мировним споразумом.

- Русија у Савјету за примјену мира  од 2007 увијек стоји на заштити интереса Републике Српске, зато што су интереси Српске представљени Дејтонским споразумом и она на тиме не угрожава остала два народа у БиХ - поручио је Перишић.

Политиколог Војислав Савић истакао је да је политика неутралности коју је дефинисало руководсто Српске најбоља ствар коју можемо да урадимо за себе.

- То је оно што нам гарантује опстанак и што је у најбољем интересу за све Србе гдје год да се налазе, посебно за Републику Српску - навео је Савић гостујући у емисији Други угао.

Предсједник Српске Милорад Додик са руским предсједником Владимиром Путином требало би да се састане сутра и то је трећи сусрет лидера у години дана.