latinica  ћирилица
23/05/2023 |  07:00 ⇒ 24/05/2023 | 09:23 | Аутор: РТРС

Ухапшено девет лица због дјечије порнографије (ФОТО/ВИДЕО)

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске ухапсили су девет лица због сумње да су у претходном временском периоду извршила кривична дјела искриштавање дјеце за порнографију, прање новца и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја, саопштено је данас из МУП-а.
Акција "Систем 2023" - Фото: Уступљена фотографија
Акција "Систем 2023"Фото: Уступљена фотографија

Оперативну акцију "Систем 2023" реализовали су полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције у сарадњи са припадницима полицијских управа Бијељина, Добој и Бањалука.

Они су, поступајући према наредбама надлежних судова, извршили претресе на осам локација за које се утврдило да их користе лица које се доводе у везу са извршењем горе наведених кривичних дјела, истакли су из МУП-а.

Фото: Уступљена фотографија

- Приликом претреса пронађена су и одузета средства извршења кривичног дјела, и то рачунари, таблети, мобилни телефони, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела, као и предмети који указују на извршења другог кривичног дјела - наведено је у саопштењу.

Фото: Уступљена фотографија

Након завршене криминалистичке обраде, лица ће уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предата надлежним тужилаштвима.

Срна незванично сазнаје да се ухапшени сумњиче да су кривична дјела извршили на начин што су осумњичени у претходном временском периоду путем интернета посјећивали интернет странице које су садржавале материјале са фотографијама дјечије порнографије, преузимали фотографије и видео-снимке са тих страница, након чега су користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију у више наврата дијелили односно примали тај садржај.

Фото: Уступљена фотографија

Према сазнањима Срне, поједина лица се сумњиче да су на удаљеним инфраструктурама креирали складишни простор за чување дигиталних података које су налазиле под њиховом контролом, након чега су на поменуте складишне просторе у више наврата складиштили садржаје дјечије порнографије.

Фото: Уступљена фотографија

Према незваничним подацима, осумњичени су се, осим тога, на друштвеним мрежама рекламирали да посједују фотографије и видео-снимке дјечије порнографије, а након тога су те фотографије и видео-снимке слали односно продавали другим лицима уз новчану надокнаду која се вршила путем сервиса за плаћање Пеј пал, гдје су имали своје корисничке налоге на којима су примали уплате.

Фото: Уступљена фотографија