latinica  ћирилица
23/05/2023 |  10:34 | Аутор: РТРС

Раст вриједности продаје и откупа разних производа

Вриједност продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства из властите производње пословних субјеката у Републици Српској у првом тромјесјечју износила је 86,25 милиона КМ и већа је за 11,4 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Производња - Фото: РТРС
ПроизводњаФото: РТРС

Највећа вриједност од 36,49 милиона КМ остварена је у продаји шумских производа, затим око 35,5 милиона КМ код продаје сточарских производа.

Вриједност продаје сточарских производа у првом кварталу ове године већа је за 55,6 одсто, док је вриједност продаје производа шумарства мања за 3,7 одсто него у истом периоду лани.

У првом овогодишњем тромјесјечју вриједност продаје воћарских и виноградарских производа била је 3,13 милиона КМ, а ратарских производа 6,58 милиона КМ.

Вриједност откупа производа пољопривреде, шумарства и рибарства од породичних пољопривредних газдинстава у Републици Српској у првом тромјесјечју ове године износила је 41,83 милиона КМ и већа је за 39,8 одсто него у истом периоду прошле године.

Највећа вриједност откупа у првом тромјесјечју у износу 29,74 милиона КМ била је код сточарских производа и већа је за 35,9 одсто него у истом периоду прошле године.