latinica  ћирилица
23/05/2023 |  10:52 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Кајганић: Подигнуто више од хиљаду оптужница, пресуде за 320 особа

Посебно одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ током двије деценије рада и постојања подигло је оптужнице за тешка кршења међународног хуманитарног права против више од 1.000 појединачно оптужених особа, а на основу ових оптужница до сада је правоснажно пресуђено више од 320 оптуженика, међу којима и шест жена, рекао је главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић.
Миланко Кајганић - Фото: РТРС
Миланко КајганићФото: РТРС

- Изречено је више од 3.450 година затворских казни, што јасно говори о доприносу тужилаца и особља у борби против некажњивости - рекао је Кајганић који је у Љубљани представио рад Посебног одјељења за ратне злочине на ЕУ конференцији о борби против геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина.

Он је навео и да су се у судницама чула свједочења више од 13.000 свједока, чијим исказима се доказивала одговорност оптужених за ратне злочине у свим крајевима БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се додаје да је истакнута и регионална и међународна сарадња, коју интензивно спроводи ово тужилаштво, као и чињеница да су за више десетина осумњичених и оптужених особа, расписане међународне потјернице, а у протеклих скоро 20 година, осумњичени су у БиХ изручивани из земаља широм свијета, укључујући земље ЕУ, као и прекоокеанске земље.

Кајганић је најавио наставак борбе против некажњености ратних злочина, у сарадњи са партнерским тужилаштвом при Међународном резидуалном механизму за кривичне судове /МРМКС/, уз инструменте регионалне и међународне сарадње.

Конференцију су организовали Савјет Европе, Европска комисија, Евроџаст и ЕУ Мрежа за истраживање и кривично гоњење геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина, уз учешће Европског комесара за правосуђе, наведено је у саопштењу.