latinica  ћирилица
23/05/2023 |  12:14 ⇒ 12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија одлучује о новом националном авио-превознику

Словеначка влада ће, како се очекује, наредног мјесеца донијети одлуку о томе да ли треба да оснује новог националног авио-превозика.
Слетање авиона - Фото: Screenshot/YouTube
Слетање авионаФото: Screenshot/YouTube

Стручна радна група, коју је формирала Влада, завршила је свој рад и њене налазе ће у наредним недјељама размотрити словеначко Министарство за инфраструктуру, након чега ће бити представљени Влади.

Према писању портала 24ur2, преглед је показао да је словеначко тржиште премало да би други авио-превозници ускочили и замијенили бившу националну авио-компанију Адриа ервејз.

Како је наведено, закључено је да ће земља наставити да се суочава са значајним проблемима због слабих веза у авио-саобраћају.

Осим тога, вјерује се да је радна група утврдила да је банкрот Адрије имао значајан утицај на словеначку привреду, а сам сектор туризма је као резултат тога изгубио 150 милиона евра.

- Моје мишљење о томе није толико важно колико ће ове студије показати. Наша земља је већ имала једно лоше искуство са својом националном авио-компанијом. Не само да ју је купио катастрофално лош купац, што је довело до њеног банкрота, већ је неколико година прије тога Адриа биљежила огромне губитке и то из године у годину. Морали смо да пружимо државну помоћ и, наравно, све то мора да се стави на сто да власт зна све чињенице када одлучује којим путем. Али, можемо чути глас привреде, која наравно говори да је потребан Словенији - рекла је раније словеначка министарка за инфраструктуру Аленка Братушек.

На недавни државни тендер за субвенционисање авио-компанија за покретање нових линија из Словеније пријавиле су се само двије авио-компаније - луксембуршки Лукер и Ер Монтенегро.

Коначна одлука о томе да ли понуђачи испуњавају услове за субвенције биће саопштена након што њихове приједлоге размотри комисија коју чине службеници Министарстава за инфраструктуру, финансије и привреду.

Држава планира да у јулу одржи други тендер за покретање нових праваца.

Раније је речено да такве мјере неће утицати на њену одлуку да ли треба покренути нову националну авио-компанију.