latinica  ћирилица
23/05/2023 |  12:20 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Католички свештеник из Ријеке сексуално злостављао малољетнике

Католички свештеник из Ријеке Милан Шпехар признао је да је извршио блудне радње над 13 дјечака од шест до 13 година, преносе хрватски медији и напомињу да је ријеч о бившем ректору Католичког богословног факултета у Ријеци који је и 2016. године био оптужен да је 1992. године сексуално злостављао малољетника.
Католички свештеник (Фото:  EPA-EFE/LUCA ZENNARO, илустрација) -
Католички свештеник (Фото: EPA-EFE/LUCA ZENNARO, илустрација)

Недјељник Национал, који је и покренуо читаву причу око сексуалног злостављања на подручју Ријечке надбискупије, данас је објавио признање Шпехара, који је замолио да му "опросте жртве и њихови најближи".

Он је признао да је било више случајева сексуалног злостављања од 1987. до 1994. године. Ради се о укупно 13 дјечака у распону од шест до 13 година. Тада се Шпехер лично пријавио полицији за блудне радње према дјеци и малољетницима.

Извор Национала из свештеничких кругова детаљно је описао како је Шпехар узнемиравао и богослове, те да је увијек био близак са двојицом - тројицом које је позивао на путовања, у стан на Трсату, те им посуђивао ауто.

- Нико за моја злодјела није ни кривац ни сукривац. Ја сам их починио и страшно ми је жао за жртве мојих злих дјела. Не преостаје ми друго него да из дна душе молим да ми опросте и они и њихови најближи ако икако могу за све ране које сам им задао те окајавати чинити покору - рекао је Шпехар.

Шпехар је навео да је притиснут теретом савјести тражио од папе да га разријеши свештеничког звања и сведе на лаички статус, што је преседан у Католичкој цркви у Хрватској, јер се не памти да је један свештеник под пуним именом јавно признао властите сексуалне преступе.

И ријечки надбискуп Мате Узинић јуче је потврдио да је "свештеник М. Шп. /1953/ оптужен 2016. године да је 1992. године сексуално злостављао малољетника".

- У вријеме подизања пријаве оптужени је предавао на Теологији у Ријеци. Отворена је претходна истрага у којој је оптужени признао кривицу. Изречене су му мјере забране вршења овлаштења које произлазе из светог реда, јавног слављења мисе и разрјешење свих црквених служби, укључујући и предавање на Факултету - рекао је Узинић.

Хрватски медији наводе да Шпехер тренутно живи у Италији у затвореном бенедиктинском самостану.

Случај је пријављен Жупанијском државном тужилаштву у Ријеци, али немам информација о поступању по овом предмету.