latinica  ћирилица
23/05/2023 |  13:08 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Редовна здравствена заштита за студенте из Српске у Србији уз образац ИНО 1

Предсједник Удружења студената из Републике Српске у Србији Дејан Пудар изјавио је да је предуслов да се студенти из Српске редовно лијече у Србији тај да посједују ИНО 1 - образац /здравствени лист за иностраног осигураника/ који издаје Републички фонд за здравствено осигурање.
Београд  (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић) -
Београд (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Реагујући на притужбе појединих студената из Српске да им у надлежним студенским службама у оквиру Београдског универзитета није пружана потребна љекарска помоћ већ су упућени у приватне амбуланте, Пудар је рекао да се то десило јер нису посједовали ИНО 1 образац који им је неопходан за ту врсту услуге као и да је процијењено да им не треба хитна интервенција.

Пудар је прецизирао да студенти из Српске са двојним држављанством тај образац добијају без проблема, док је за оне са личном картом Републике Српске потребно да имају пријаву боравишта и да се стога јављају компликације.

- Наши студенти махом немају пријављено боравиште. То станодавац мора пријавити и то се плаћа. Зато већина и не иде на тај корак јер је поприлично компликовано - рекао је он.

Пудар је појаснио да станодавац мора да узме потврду из катастра да је стан који издаје његов и да заједно са подстанаром – студентом оду у МУП и да га пријави.

- На основу те пријаве студент који нема држављанство добија папир са којим иде у Републички фонд за здравствено осигурање и уз приложени индекс добија ИНО 1 образац. Већина студената то избјегава, јер неће да се подвргну тим корацима који су релативно захтјевни - поновио је Пудар за Срну.

Он је рекао да студенти који посједују образац улазе у систем лијечења, почевши од Студенске амбуланте.

- Ако није надлежна амбуланта даље је надлежност ВМА у Београду или Војну болницу на Петроварадину у Новом Саду. Ми се лијечимо по тој линији као војска и нема никакве дискриминације - рекао је он.

Према његовим ријечима, уколико је неком студенту искрсао хитан здравствени проблем, а нема ИНО 1 образац, он ће бити збринут и биће му пружена сва потребна помоћ.

- Ако се то неком деси, он може накнадно да извади ИНО 1 образац и да покрије све те трошкове. Имали смо у пракси такве случајеве и све је било ријешено - рекао је Пудар.

Он је навео да у Србији тренутно студира више од 15.000 студената из Српске, а да се у условима вишецифрене инфлације и енормног поскупљења станарина свако бори како зна да опстане и заврши започете студије.

Он је рекао да су студентима драгоцјене стипедније које им обезбјеђују локалне самоуправе и Фондација "Милан Јелић" и да се велики број њих по завршеном школовању жели вратити у Републику Српску.

- Значајну улогу у повратку морају да имају и држава и локална самоуправа. Бијељина је добар примјер, има доста ИТ - фирми које раде за неке стране компаније, али људи ту раде, троше новац, доприносе развоју Бијељине и Српске - рекао је Пудар.