latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:49 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

"Користити ћирилицу и вратити јој мјесто које јој припада" (ФОТО)

Ћирилицу треба користити што чешће и на сваком мјесту, поручено је данас из Козарске Дубице гдје је отворена изложба ћириличних рукописа који су пристигли на конкурс "Ћирилицом остављамо траг".
Изложба ћириличних рукописа пристиглих на конкурс "Ћирилицом остављамо траг" - Фото: СРНА
Изложба ћириличних рукописа пристиглих на конкурс "Ћирилицом остављамо траг"Фото: СРНА

Изложба 56 ћириличних рукописа, пристиглих из приједорске регије, отворена је у Народној библиотеци и том приликом је указано на значај употребе, очувања и љепота ћириличног писма.

Новчане награде и дипломе првопласираним учесницима конкурса у четири категорије обезбједила је и уручила посланик у Народној скупштини Републике Српске Бобана Ћибић, која је истакла да је ова манифестација доказ да се српски језик, писмо и традиције могу његовати и промовисати међу свим генерацијама.

Изложба ћириличних рукописа пристиглих на конкурс "Ћирилицом остављамо траг" (Фото: СРНА)

Ћибићева је истакла да ћирилицу треба користити што чешће и на тај начин показати колико се цијени своје писмо, језик, културу, обичаје и народ у цјелини.

Директор Народне библиотеке Данијела Балабан рекла је да први пут ове године организују избор најљепшег ћириличног рукописа кроз конкурс "Ћирилицом остављамо траг", а идеја је била библиотекарке у Основној школи "Свети Сава" професора Дијане Кнежевић и професора српског језика Милоша Кецмана.

Професорица Кнежевић је истакла огроман значај промоције ћириличног писма, подсјетивши да народ који нема свој језик и писмо - фактички и не постоји.

Она је истакла да је ћирилица као писмо много потиснута и запостављена у културном и јавном животу, чак и у умјетности, а тај тренд се креће од седамдесетих година 20. вијека.

- У школама се користи јер је то основно српско писмо, али ван школа, нажалост, све мање и мање. То су и разлози зашто кроз овакве манифестације желимо да промовишемо ћирилицу и вратимо јој мјесто које јој припада - рекла је Кнежевићева и нагласила значај да се у свакодневном животу не преузимају туђе ријечи, изрази, скраћенице.

Награђени аутори најљепших ћириличних рукописа, ученици Ана Лазаревић и Александра Ритан истакле су да ћирилицу свакодневно користе и воле, те да су поносне јер је данас награђен њихов труд и лијеп рукопис.

Ританова је награђена у категорији млађих основаца, Лазаревићева у категорији старијих основаца, Ивана Семиз у категорији средњошколаца, а Свјетлана Јакшић у категорији осталих пријављених грађана.

Четворочлани жири конкурса "Ћирилицом остављамо траг" је на основу критеријума дефинисаних конкурсом оцјењивао уредност рукописа, технику, формат, избор оловке којом су радови написани и слично.

Награде су уручене и ауторима радова који ове године нису задовољили све критеријуме за најљепши рукопис, али су уложили велики труд, као и дјеци из удружења "Растимо заједно" из Козарске Дубице.

Захвалница за учешће уручена је и Основној школи "Драган Вујановић" из Сводне јер су подстакли дјецу да се пријаве на овај конкурс и колективно послали своје пријаве.

Изложба ћириличних рукописа у Народној библиотеци у Козарској Дубици биће отворена наредних 14 дана.