latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:50 ⇒ 17:45 | Аутор: РТС

Скупштина Србије наставила рад о безбједносној ситуацији

Посланици Скупштинe Србије наставили су сједницу на којој се разматра Владин извјештај о безбједносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и у селима Малом Орашју и Дубони, на подручју Смедерева и Младеновца. Сједници присуствују премијерка Србије Ана Брнабић и ресорни министри.
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Грујичић: Ангажовани професионалци, о музикотерапији биће стручни надзор

Министарка здравља Србије Даница Грујичић истакла је да је после масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" формиран тим искусних стручњака како би се пружила психолошка помоћ свима којима је потребна, а да ће о томе да ли је била потребна музикотерапија, која је признати третман лијечења, одлучивати спољашни стручни надзор Клинике за психијатрију УКЦС.

Она је рекла да се Министарство здравља обратило Институту за ментално здравље и Клиници за психијатрију Клиничког центра Србије.

- Они су одговорили тако што су истог дана поподне отворили телефонске линије за подршку и деци и родитељима и наставницима, а када је у питању распоред ко је ишао о томе су одлучивали директорка Милица Пејић која је првих дана била лично тамо као и професор Милан Латас - навела је Грујичићева одговарајући на питања кога су послали у школу ОШ "Владислав Рибникар".

Гашић опозицији: Тражите моју смену, јер више нема афера у МУП-у

Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић рекао је да опозиција тражи његову смјену, јер жели да "кадрира у Влади и јер им је, како је рекао, сметња пошто у посљедњих осам мјесеци колико је на челу тог Министарства нема афера у МУП-у".

- Рекли сте да сам не лично одговоран, него зато што сам министар. И ја хоћу да заштитим све полицајце и припаднике МУП-а. Лепо кажите да желите моју смјену, јер више немате инсајдере у МУП-у и нема ко да нам прави афере у МУП-у, јер нема афера већ осам месеци. Какве везе са пуцњавама имам ја или тек шеф БИА Александар Вулин. Реците истину - да хоћете да кадрирате у Влади Србије - рекао је Гашић одговарајући на критике опозиције.

Додао је да осјећа одговорност као отац троје деце, деда четири унука и члан друштва, али да, како је рекао, ту одговорност дели цело друштво.

- Мислим да не треба да се међусобно оптужујемо, већ да се се ујединимо. МУП је учинио све да та дјеца буду безбједна - поручио је Гашић.

Поповић: Истрага о стрељани да би се видело како је дјечак био тако обучен да пуца

Министарка правде Србије Маја Поповић изјавила је да Више јавно тужилаштво спроводи истрагу колико је пута дјечак који је извршио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар" ишао са оцем у стрељану и како је дошло до тога да дијете буде тако обучено да пуца.

Поповићева је рекла да се води истрага и против дјечаковог оца.

Истакла је да је држава одмах реаговала и на други злочин, да су судови одмах реаговали и да су извршиоци у притвору, као и они који су им омогућили да дођу до оружја.

Подсјећамо, сједница Скупштине Србије на којој се разматра Владин извјештај о безбједносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и у селима Малом Орашју и Дубони, на подручју Смедерева и Младеновца, почела је посланичким питањима.

Поред Владиног извјештаја о безбједносној ситуацији, посланици расправљају и о Извјештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године с посебним освртом на извјештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднијело Регулаторно тијело за електронске медије, с Приједлогом закључка Одбора за културу и информисање.