latinica  ћирилица
23/05/2023 |  16:09 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Ријешити проблем финансирања изградње ауто-пута од Добоја до Вукосавља

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изјавио је да још није познато на који начин ће бити ријешено финансирање дионице ауто-пута на коридору "Пет це" од Добоја до Вукосавља.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да је овај коридор најважнији инфраструктурни пројекат у БиХ, али да неће имати никакве ефекте док не буде завршена и његова посљедња дионица.

Он је навео да дионица од Добоја до Вукосавља, која је дуга 33 километра, а процијењене вриједности 280 милиона евра, треба да се финансира кредитом Европске инвестиционе банке, али и грант средствима ЕУ.

Тегелтија је појаснио да је овај пројекат у тренутку када су се одобравала грант средства био најбоље припремљен пројекат у БиХ, да је Европска комисија одобрила грант средства, као и да су након тога завршене све процедуре, осим дефинисања финансијских услова за расписивање тендера и избор извођача радова.

- Послије тога су се отворила политичка питања, расправе унутар ЕУ у вези са другим темама ничим условљене за овај пројекат и он се тренутно не имплементира. Детаље пројекта не знам, али знам да пројекат води Европска инвестициона банка и да би она требало да буде носилац грант средстава - рекао је Тегелтија за Срну.

Према његовим ријечима, Вукосавље је мала општина у Републици Српској, али је и чвориште које треба да повеже коридор "Пет це" са ауто-путем који Република Српска гради од границе са Србијом до Вукосавља, преко Брчко дистрикта.

- Раде се два пројекта, један финансира Влада Републике Српске заједно са предузећем "Аутопутеви Републике Српске" и у тај пројекат није укључена ЕУ нити нека од банака са којима радимо ове пројекте. Мислим да се у овом тренутку завршавају преговори за изградњу дионице од Вукосавља до Брчког - навео је Тегелтија.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер јуче је потврдио да је "дошло до замрзавања одређеног новца".