latinica  ћирилица
23/05/2023 |  16:13 ⇒ 24/05/2023 | 12:44 | Аутор: sputniknews.com

Медведев: Коначни циљ САД је уништење Русије - то нећемо дозволити

Коначни циљ САД је уништење Руске Федерације, али им ми то нећемо дозволити, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев у интервјуу за ТВ РТ.
Дмитриј Медведев (фото: EPA-EFE / EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK) -
Дмитриј Медведев (фото: EPA-EFE / EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK)

Интервју преносимо у цијелости:

Дуги низ година ви сте као предсједник и премијер Русије покушавали да се договорите са својим западним колегама. Данас, када се вратите уназад, може ли се за то вријеме рећи да протраћено, а напори узалудни?

Апсолутно сте у праву, то је протраћено вријеме. Напори узалудни. Они нису били спремни на дијалог, тако да, ако могу да се изразим ријечима познатог књижевног хероја, јадни, ништавни људи.

Можете ли да објасните, због чега тако мислите?

Шта ту има да се објашњава? Они не желе мир, желе рат. Они не желе сарадњу, већ конфронтацију. Они на свакакве начине покушавају да повриједе нашу земљу. Ето због тога таква карактеристика. Како каже Паниковски ("Златно теле"), ако се добро сјећам.

То јест, нема наде.

За сада нема, нема с ким да се разговара.

Шта мислите колико је данас реална опасност од нуклеарне апокалипсе? И да ли сматрате да се НАТО озбиљно односи према таквом сценарију развоја догађаја?

Почећу од другог дијела вашег питања. НАТО се неозбиљно односи према таквом сценарију. У супротном, НАТО не би испоручивао толико опасног оружја украјинском режиму. Значи, очигледно, они сматрају да је нуклеарни сукоб или нуклеарна апокалипса немогућ, јер не би требало да буде могућ. Они гријеше. И у неком тренутку ствари могу да крену непредвидивим путем, а одговорност ће у потпуности бити на Сјеверноатлантској алијанси.

Тачка послије које нема повратка је пријеђена?

Нико не зна која је то тачка. И у томе је главна опасност. Јер чим они нешто испоруче, кажу: и ово, још ово испоручите. Ту су ракете великог домета или, сада, авиони. И биће као све у реду. Ништа неће бити у реду. И са тим ћемо се изборити. Само што ће користити све озбиљније и озбиљније оружје. То је сав развој догађаја.

Шта мислите да је коначни циљ САД, када је ријеч о сукобу у Украјини?

Уништење Руске Федерације. У најмању руку ограничење, обуздавање Руске Федерације. Истим овим се баве и када је у питању Кина. Али крајњи циљ је уништење Русије као земље.

Да ли ће успјети?

Не. Нећемо дозволити.

Мислите ли да САД треба да надокнаде Русији штету за дизање "Сјеверног тока" у ваздух?

И не само за ову штету. Нека врате средства или бар издвоје средства за обнову Артјомовска, Маријупоља и низа других мјеста која су уништена уз њихову помоћ и подршку. Са њиховим новцем.

А "Сјеверни ток"?

Исто нека компензују. Иако се ту још може говорити о доказима. Овај процес још није завршен и та страница није затворена. У сваком случају, они то одбијају. Иако њихови аргументи изгледају прилично неозбиљно.

Ви отворено поздрављате употребу западног пиратског садржаја у Руској Федерацији. Да ли сматрате да је данас потребно некако ускладити руско законодавство?

Мислите да се укине руско законодавство које се заснива на Бернској и Женевској конвенцији о интелектуалној својини и низу других питања. Знате, нећу да говорим о измјенама закона, ипак сам по струци и по занимању правник. Али чињеница да поздрављам употребу пиратских садржаја, у условима гдје смо окружени са свих страна, апсолутно је тачна. Што више различитих садржаја, то боље. И по могућности бесплатно.