latinica  ћирилица
23/05/2023 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Мрда: Рад на дигитализовању архивске грађе која је од интереса за БиХ

Архив БиХ, задужен одлуком Савјета министара, у складу са одредбама Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ /Анекс "Д"/, ради на копирању и дигитализовању архивске грађе од интереса за БиХ, према утврђеним приоритетима, и сачинио је листе потраживања архивске грађе из бивших савезних архива и других институција, рекла је директор Архива БиХ Данијела Мрда.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Мрда, која је и члан Заједничке комисије по питањима из Анекса "Д" Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ, који је ступио на снагу 2004. године, рекла је да је дужна обавијестити јавност о овом питању поводом информације која се појавила у медијима о приједлогу члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да се на редовној сједници Предсједништва уврсти и размотри приједлог закључака о покретању конкретних активности с циљем омогућавања БиХ остваривања увида у архиве бивше СФРЈ и преузимања оригинала и копија које припадају БиХ.

- Ријеч је о огромној количини грађе која је настала у бившој СФРЈ у периоду од 1918. до 1991. године, те ће истраживање и сукцесија тих фондова трајати годинама. У досадашњем процесу сукцесије архива копирано је 123.330 докумената различитих фондова из архива бивше СФРЈ - навела је Мрда.

Она је додала да је од 2016. године нагласак на дигитализацији оригинала умјесто досадашње праксе да се оригинали прво копирају и да се затим ради дигитализација, саопштено је из Архива БиХ.

- У досадашњем процесу сукцесије архива дигитализована су 133.152 документа, укупно 256.482 документа - навела је Мрда.

Она је додала да државе насљеднице већ неко вријеме раде на идеји пројекта заједничке дигитализације архивске грађе бивше СФРЈ, а тај би се процес одвијао у архивима у Србији и све би државе насљеднице преузимале архивску грађу у дигитализованом облику.

- За тај је пројекат потребно обезбиједити политичку и финансијску подршку свих земаља насљедница, као и помоћ међународне заједнице, у оквиру финансијске помоћи за програм културе. Надлежни органи у БиХ дали су принципијелну сагласност за овакав приступ рјешавању овог питања - указала је Мрда.

Она је напоменула да Програмом рада у свакој години Архив БиХ планира активности на спровођењу Анекса "Д", а о реализацији извјештава Савјет министара и Министарство финансија и трезора у складу са њиховим обавезама, као и са закључцима које добијају од Савјета министара.

- Архив БиХ је 2016. године договорио са Архивом Југославије да нам бесплатно уступи простор, те од тада Архив БиХ на властитој опреми дигитализује документа која су од интереса за БиХ. У складу са закључком Савјета министара смо интензивирали те активности и само у прошлој години дигитализовали нешто више од 78.000 докумената - истиче Мрда.

С обзиром на то да је Архив БиХ смјештен у згради Предсједништва БиХ, Мрда додаје да имају одличну дугогодишњу сарадњу са службама Предсједништва, и да су, како каже, у најмању руку изненађени да у припреми оваквих закључака, Денис Бећировић или неко од његових сарадника није контактирао, нити посјетио Архив БиХ како би добили тачну информацију о активностима на спровођењу Анекса "Д".

- Количина архивске грађе, степен сређености и обрађености, очуваност, као и мјесто и услови смјештаја и кориштења, материјалне могућности, само су неки од условљавајућих фактора који послу на реализацији Анекса "Д" одређују комплексност и дугогодишње трајање, о чему би господин Бећировић као историчар требало да зна - закључила је Мрда.

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић предложио је да се сутра на редовној сједници Предсједништва БиХ уврсти и размотри Приједлог закључака којим се задужује Савјет министара да покрене конкретне активности с циљем омогућавања БиХ остваривање увида у архиве бивше СФРЈ и преузимање оригинала и копија које припадају БиХ.