latinica  ћирилица
23/05/2023 |  16:55 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Милиновић: Забрињавајућа количина Мехмедовићевог незнања о РАК-у

Директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ Драшко Милиновић изразио је забринутост количином незнања о раду Агенције коју је посланик СДА Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић изнио данас на конференцији за новинаре како би скренуо пажњу на себе и ради прикупљања ситних политичких поена.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

Након што је Мехмедовић рекао да је РАК "постао приватно власништво једног човјека", Милиновић је одговорио да су Законом о комуникацијама јасно дефинисане и прописане надлежности Савјета РАК-а и генералног директора, док Парламентарна скупштина и Савјет министара остварују контролишу рад Агенције.

- Срамотно је да вишегодишњи политичар нема благе везе о раду РАК-а. Просто не могу да вјерујем шта човјек прича, јер из његове изјаве могу закључити да стварно не зна шта РАК ради и који је уопште опсег посла те агенције - рекао је Милиновић за Срну.

Он је напоменуо да је организација РАК-а већ дуже од двије деценије заснована на регионалним присуству у центрима ван сједишта у Сарајеву, односно канцеларијама у Бањалуци и Мостару.

Милиновић је истакао да је сваки пут до сада РАК добио обавезујућу сагласност Савјета министара за утрошак вишка прихода над расходима као и сагласност на Правилник о систематизацији радних мјеста, те у случају опремања регионалних центара.

- Агенција се, дакле, благовремено обратила свим надлежним институцијама са приједлогом одлуке о утрошку вишка прихода над расходима да би на задовољавајући начин могао бити ријешен дугогодишњи проблем неусловног смјештаја радника у Сарајеву, Бањалуци и Мостару о којем причам већ три године - рекао је Милиновић.

Према његовим ријечима, Законом о комуникацијама јасно су прописане процедуре по којима се бирају тијела Агенције и према тим процедурама су свих претходних година бирани чланови Савјета РАК-а.

- У тим изборима је учествовао и Шемсудин Мехмедовић. Само на тај начин је заправо могуће и изабрати чланове Савјета РАК-а - додао је Милиновић.

Кад је ријеч о извјештавању, Милиновић је нагласио да РАК све изјвештаје о пословању и раду, укључујући и финансијске извјештаје Агенција редовно доставља свим надлежним институцијама и њима се увијек благовремено обраћа по свим захтјевима који подразумијевају претходну сагласност.

- Радници РАК-а своје послове редовно обављају и не обраћају пажњу на спољна и злонамјерна национална пребројавања која најчешће долазе из сфере дневне политике. У овом тренутку РАК има најуравнотеженији и национални и ентитетски баланс радника, што у ранијим годинама није увијек био случај. Радићемо и даље на томе - додао је Милиновић.

Као "глупости" је одбацио тврдње Мехмедовића о подјели РАК-а истичући да је то немогуће, нити постоји план за тако нешто.

- Када је ријеч о великим платама у РАК-у мени је жао што дотични господин има проблем и са елементарим незнањем о регулаторном додатку - навео је Милиновић.

Он је појаснио да било који регулатор система у којем се приходи на годишњем нивоу мјере у милионима или стотинама милиона марака с циљем очувања независности прописује регулаторни додатак, те да је логично да тим малим регулаторним додатком издвоји регулатор од корисника дозволе.

Милиновић сматра да у случају да не постоји регулаторни додатак Агенција не би била у стању да запосли инжењера приправника, а камоли неког стручњака.

Мехмедовић је данас рекао и како се тренутно у РАК-у проводе паралелне активности.

- То поткрепљујем тим да је статус РАК-а утврђен законом, то је независна агенција - рекао је Мехмедовић наводећи да годинама у Савјету РАК-а нема ниједног Бошњака, а остали су у заједничком мандату посљедњих шест година.