latinica  ћирилица
23/05/2023 |  17:27 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Црква сваку жену види као најузвишенији и најсветији божији дар

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да су неки људи у данима када читав народ болује због најстрашније несреће изрекли бруталне неистине и клевете на рачун Цркве, патријарха и епископа, истакавши да Црква сваку жену види као најсветији Божији дар, а сваку врсту насиља сматра највећим гријехом.
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs)

Патријарх је рекао да су као пастири Цркве у обавези да дају појашњење и укажу на манипулацију и замјену теза када државни функционер каже да Црква, која је кроз сву историју била утјеха свом народу и носилац смисла, доприноси насиљу над женама и да не смије да има став о питањима од животног интереса и духовног здравља народа.

Он је нагласио да су били обавезни да кажу шта је истина, а шта манипулација и неистина, појаснивши да се живи у конфузном времену у којем није најважније да ли је изговорена ријеч тачна и истинита, него да ли је горка и оштра или је слатка и умилна, објављено је на сајту СПЦ.

- Нама је занимљив феномен да је критика упућена једној конкретној особи изазвала одређене медије и појединце да први пут бране конкретног државног функционера. То се никада до сада није десило - да они који се увек и по правилу међусобно оптужују и нападају, сада једни друге бране - навео је патријарх.

Према његовим ријечима, сви треба да знају да Црква, почевши од Пресвете Богородице, сваку жену - мајку, сестру, кћерку, колегиницу на послу, комшиницу, случајну пролазницу, види као најузвишенији и најсветији Божији дар људском роду.

- Црква сваку врсту насиља сматра највећим грехом. Никог не одбацује, за све се моли, без обзира на то како се ко према Цркви и њеним верницима односи, имајући на уму речи Светог Вукашина Јасеновачког: "Само ти, дијете, ради свој посао", јер добро зна да ће нас Бог питати само шта ми чинимо другима, а не шта они чине нама - рекао је патријарх.

Српски патријарх је све позвао на литију у четвртак увече, 25. маја, када ће се молити Спаситељу ради освећења улица и тргова, ради исцјељења душа и тијела, за мир, за пострадалу дјецу и за сву дјецу.