latinica  ћирилица
23/05/2023 |  20:28 ⇒ 20:30 | Аутор: РТС

Вучић: На скупу ћу говорити као предсједник Републике, а не као лидер странке

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да ће се, без директног мијешања, борити да починиоци два масовна убиства добију максималне казне. Поручује да ће, на скупу заказаном за петак, говорити као предсједник Републике, а не као лидер странке, што, напомиње, ускоро неће ни бити. Што се тиче избора, сматра да су они реална опција и најбољи начин када неко оспорава легитимитет.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Поручио је да неће дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе.

- Овом земљом ће владати они који добију повјерење народа - истакао је Вучић.

"Мислим да се обратим Србији са дугорочним планом"

Вучић је, говорећи о протестима "Србија против насиља" и скупу који је најавио за суботу, рекао да су људи послије два масовна убиства били кивни и уплашени, што је логично, и да су тражили кривца у свему и сваком, и да је на протестима био велики број људи који желе да нешто промјене, да им деца буду сигурнија.

Међутим, сматра да је онима који истанчано прате политичке активности постало јасно да су политичари бившег режима или опозиције то покушали да искористе заказујући скуп на теме за које се то не ради.

- Ово сада говорим као предсједник Републике, а не као лидер било које странке, ускоро то нећу бити, и то је једна од ствари о којој желим да разговарам са народом, са грађанима. Ја нећу држати политички говор, страначки, не вјерујем чак ни да ћу да помињем наше политичке противнике. Мислим да се обратим Србији са једним дугорочним планом. Бићу предсједник свих грађана, тако ћу им се и обратити, и показаћу како и на који начин мислим да можемо да изађемо из свега овога - рекао је Вучић.

"Биће онако као родитељи кажу"

Вучић је рекао да дио родитеља сматра да треба да се затвори школа "Владислав Рибникар", и да ће бити учињено шта они кажу.

- Ја разумијемем родитеље који не желе да иду у школу. Ја сам био шокиран. Сада сам видио мјеста гдје су убијени млади у Равном гају. И разумијем родитеље који то траже. Али дјеца морају да наставе да живе. Постоје стручна лица која одлучују, стручњаци и родитељи шта кажу, то ћемо да урадимо. Да ли ће наставити школовање на неком новом мјесту, реците, урадићемо. Шта год мислите да треба - навео је Вучић.

"Борићу се да масовне убице добију максималне казне"

Вучич је нагласио да да ће се и као грађанин и као предсједник борити да починиоци масовних убистава добију максималне казне.

- Док сам предсједник борићу се да добију максималне казне, без директног мијешања у било шта. Ако то не учиним овога пута сами ћемо бити криви ако се то понови за 15 или 20 година - истакао је он.

Рекао је да је посејтио школу "Владислав Рибникар", али да није водио камере.

- Ни данас нисам водио камере. Једину фотографију коју видите сликана је телефоном. Наравно, била је и директорка школе, и неколико људи у школи. Уписао сам се у Књигу жалости, обишао мјесто злочина - рекао је Вучић.