latinica  ћирилица
24/05/2023 |  10:01 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Додик на форуму у Русији: БиХ експеримент и колонија (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у обраћању на безбједносном форуму у Русији да је БиХ након рата постала експеримент и колонија, без уважавања историје и међународног права.
Додик на безбједносном форуму - Фото: РТРС
Додик на безбједносном форумуФото: РТРС

Додик је рекао да је српски народ био прва жртва хегемонистичког процеса западних фактора и НАТО.

- Прва НАТО агресија изведена је на Републику Српску, а потом и на Србију, па на остале земље - подсјетио је он.

Додик је истакао да тзв. хуманитарна интервенција НАТО пакта први пут је изведена у агресији на Републику Српску 95-те године и Србију 99-те године, након чега је ово постао "модус вивенди" за америчке војне интервенције ма Блиском Истоку, Средњем Истоку и потпуно дерогирање међународног права.

- Након рата БиХ је постала геополитички експеримент, колонија западног либеларног глобализма који је требао да комплетира процес одумирања нације и да створи неко хибридно, наднационално друштво, без идентитета и било каквог уважавања традиције, уставног права, историјског искуства живота на Балкану - навео је Додик.

Истиче да 30 година већ управљају колонијалним методама и намећу рјешења путем неизабраног странца, намећу законе упорно па и ових дана.

- Нови изазов је буђење идеологије нацизма и фашизма, као оружја против Русије. Угрожена је европска енергетска безбједност јер је Европа и даље зависна од руских енергената - рекао је предсједник Српске.

На међународном безбједносном форуму учествују представници више од 80 земаља.

Видео-линком обратио се и предсједник Руске Федерације Владимир Путин.