latinica  ћирилица
24/05/2023 |  10:58 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

"Политикантство организација из Сребренице и притисак на институције Српске"

Отворено писмо премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу које су упутили представници удружења "Мајке енклаве Сребреница и Жепа" и "Жена Подриња" представља политикантство и врсту притиска на званичне представнике Републике Српске, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да је, с обзиром на то да организације из Сребренице показују незадовољство у процесу тражења несталих, сагласан са тим да Институт за нестала лица БиХ не ради адекватно свој посао у процесу тражења, те је указао да је присутна дискриминација када је ријеч о тражењу лица српске националности.

- Знамо да је присутна дискриминација када је ријеч о тражењу несталих лица српске националности. Можда се можемо договорити да је потребно да се Институт за нестала лица БиХ укине или у некој блажој мјери реформише - поручио је Којић.

Он је нагласио да породице не треба да се баве политикантством, већ процесом тражења несталих лица и указао да је у конкретном случају ријеч о притиску на премијера Републике Српске Радована Вишковића.

- Ово се не смије дешавати и мора бити осуђено од свих у БиХ - поручио је Којић.

ГРАОРАЦ: ПОЛИТИКУ ИСКЉУЧИТИ ИЗ ПРОЦЕСА ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ

Отворено писмо премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу није примјерено јер политику хитно треба искључити из овог процеса, сматра предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

- Ми породице српских жртава питамо гдје су измјештене масовне гробнице са Озрена, из Сарајева и из других дијелова БиХ за којима већ годинама трагамо, а нисмо дошли ни до каквих сазнања - рекла је Граорац.

Она је подсјетила да је Република Српска својевремено дала све локације гдје су била тијела страдалих Бошњака и Хрвата у протеклом рату, а заузврат није добила никакву информацију о мјестима гдје се налазе тијела страдалих Срба.

- Породице српских жртава из Републике Српске сматрају да је ово линија преко које се не смије прећи и да смо дошли до тренутка када се треба направити рез и прекинути досадашњи нерад Института за нестала лица БиХ - истакла је Граорац.

КОЈИЋ: ПИСМО БОШЊАЧКИХ УДРУЖЕЊА - СКРЕТАЊЕ ПАЖЊЕ СА НЕРАДА ИНСТИТУТА ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ БиХ

 

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да је отворено писмо које је упућено Вишковићу инструисано из сарајевске чаршије да би се на перфидан начин скренула пажња са нерада Института за тражење несталих БиХ.

- То је одговор на наше наводе да Институт за тражење несталих БиХ ради селективно и безобразно мало, а све на штету Срба. Још један од доказа да Амор Машовић још вуче конце у Институту. Сада на перфидан начин желе да ударе на Републику Српску и на предсједника Владе и тако да скрену тему са института и њиховог нерада - навео је Којић.

У отвореном писму предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу представници Удружења Покрет "Мајке енклаве Сребреница и Жепа" и Удружења "Жена Подриња" навели су да "мајке Сребренице, Братунца и других општина Подриња и након 28 година још трагају за својом дјецом, која су побијена у јулу 1995. године".

 

- Обраћамо Вам се са молбом да нам доставите информације о гробницама за које још не знамо - наведено је у отвореном писму.