latinica  ћирилица
24/05/2023 |  12:41 ⇒ 12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски сабор укинуо закон из 1934. године, разводи и даље на судовима

Хрватски сабор је донио нови Закон о ванпарничном поступку, којим ће престати примјена закона старог готово 90 година, а разводе бракова и даље ће рјешавати судови.
Хрватски сабор (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP, илустрација) -
Хрватски сабор (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP, илустрација)

У Хрватској се, наиме, још примјењује Закон о судском ванпарничном поступку донесен 1934. године, за вријеме Краљевине Југославије, преноси Индекс.

Према новом закону, јавни биљежници убудуће ће се бавити поступањем код проглашења нестале особе умрлом и доказивања смрти, при уређењу међа и раскидању сувласничке заједнице, ако су странке поднијеле споразумни приједлог.

Иако је првобитно било предвиђено да рјешавају и неспорне разводе бракова, то ће ипак, као и до сада, остати у надлежности судова.

- Након комуникације с јавношћу мишљења смо да институт брака или партнерске заједнице има високу друштвену вриједност па би ипак било добро да остане код судова - рекао је државни секретар Министарства правосуђа Јуро Мартиновић.

Сабор је донио и закон којим се уводи обавеза коришћења Регистра запослених и Централизованог обрачуна плата у државној служби и јавним службама за све кориснике државнога буџета.

Јавне службе у смислу тог закона су и школске установе чији су оснивачи држава и јединице локалне самоуправе, а којима се средства за плате обрачунавају у буџету, објаснио је ресорни министар Иван Маленица.

Он је објаснио и да је нови закон кључан за анализу система плата у јавном сектору и стратешко планирање људских потенцијала.