latinica  ћирилица
24/05/2023 |  12:52 | Аутор: СРНА

Шпирић: Није проблем Додикова посјета Русији, него хушкачке изјаве његових критичара

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији и његов састанак са предсједником ове државе Владимиром Путином има само позитивне ефекте.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић каже да Додиков одлазак у Москву говори о потреби дијалога у тешким глобалним околностима у времену економске кризе широм свијета, што не могу или неће да схвате критичари свега што долази из Републике Српске.

- Додик је остао на линији компромиса, дијалога и прагматичних одлука које су од интерса за Републику Српску, али и БиХ, посебно када су привредене теме у питању. Запањујуће су изјаве, како преносе медији, новоименованог амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије да Путин креира нови сукоб на Балкану. Такве изјаве су велики проблем за унутрашњи дијалог и заједништво у БиХ, а никако још једна у низу Додикових посјета Русији - оцијенио је Шпирић за Срну.

Према његовим ријечима, нико из Републике Српске не изазива сукобе него је показана спремност да се договора, формира власт и успостави пуни капацитет институција у којима сви заједно треба да раде и налазе рјешења.

- Додик, као човјек који је на челу Републике Српске, посјету Русији искористио је на најбољи могући начин, а БиХ као мала земља требала би да тражи унутрашња рјешења, а не да путем амбасадора и разних пропагандиста распирује мржњу и страх међу људима - поручио је Шпирић.