latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:09 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Захарова: Притисак без преседана неће омести сарадњу Русије, Српске и Србије

Разумијемо колико напора улаже Запад како би натјерао наше српске пријатеље да се оконча сарадња са Русијом. Притисак је без преседана и у историјском контексту до сада таквог притиска није било.Управо због свега тога ми још више цијенимо одлуку Републику Српске да не одустане од сарадње са Русијом, рекла је за РТ Балкан портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

-Увјерени смо да сарадања са Русијом одговара народу те земље и да им иде у корист. Они који желе да нанесу пораз нашој сарадњи неће успјети. Ти напори немају перспективу. Неће омести сарадњу Русије и Србије и Републике Српске - казала је Захарова, одговарајући на питање како коментарише посјету предсједника Републике Српске Милорада Додика Москви, с обзиром на притиске Запада да се прекине сарадња српских лидера са Русијом.

Она је истакла да Запад прибјегава и обмани и пријетњама санкцијама, дакле све оно што заправо представља њихове најгоре примјере "пословања" из праксе.

- Сарадња Републике Српске и Русије све више почиње да личи на стратешко партнерство - нагласила је она.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се јуче у Москви са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. На почетку састанка Путин је рекао Додику да је захвалан Српској на неутралном ставу према сукобу у Украјини.

- Захвални смо вам на неутралној позицији по украјинском питању. Једино таква позиција може да доведе до позитивних исхода - казао је Путин и нагласио да велики број школараца у Републици Српској поштује руску културу и учи руски језик.