latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:37 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Вулић: СНСД никада није био кочничар демократских процеса

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да СНСД никада није био кочничар демократских процеса и одлучивања у Представничком дому, те да је то и кључни разлог због чега данас присуствују сједници овог дома.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је рекла да посланици СНСД-а због одговорности према грађанима присуствују данашњем засједању упркос чињеници да се осјећају угрожено након пријетње коју је предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић упутио српским посланицима 19. априла на сједници.

Она је подсјетила да је упутила захтјев којим тражи спровођење истраге о Звиздићевим пријетњама српским посланицима.

- Пријава Клуба посланика СНСД-а је пуштена у процедуру искључиво са циљем да сачувамо дигнитет посланика - појаснила је Вулићева.

Она је рекла да је Колегијум Представничког дома предузео низ активности по том питању, те да ће у будуће бити идентификовано свако лице које улази у салу Представничког дома.

- Знаће се гдје ко сједи и како се ко понаша - рекла је Вулићева и додала да је Колегијум показао озбиљност у приступу захтјеву.

Вулићева је изразила захвалност и министру безбједности у Савјету министара Ненаду Нешићу и директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсаду Вилићу јер су били коректни и поступили у складу са својим надлежностима.

- Захтјев СНСД-а остаје на снази и наши услови су дјелимично испуњени, предузете су многе мјере како би смо се осјећали безбједно и то је разлог због којег смо одлучили да присуствујемо данашњој сједници - рекла је Вулићева новинарима у Сарајеву гдје је у току наставак сједнице Представничког дома која је прекинута 19. априла.

Вулићева је рекла да тренутно не може рећи како ће српски посланици гласати о тачкама дневног реда данашње сједнице, те да ће то бити накнадно договорено.

- Измјене и допуне Закона о служби у Оружаним снагама БиХ су битне због запослених у Оружаним снагама, али видјећемо постоји ли простор за амандманско дјеловање и оно што је важно ми нисмо ни у једном од тих чланова нашли нешто што се зове пренос надлежности и мислим да ћемо наћи позитивно рјешење - рекла је Вулићева.

Она је истакла и да нико не треба да се мијеша у одлуке донесене у Народној скупштини Републике Српске.

- Те одлуке се искључиво односе на примјену у Републици Српској и док је Републике Српске, која је дефинисана Уставом БиХ и Дејтонским споразумим, ми ћемо доносити своје законе, онако како ми мислимо да је најбоље - рекла је Вулићева.